Pluimveeweb: ‘Naar 500 eieren per 100 weekse hen met hele snavel’

15-10-2015

donderdag 15 oktober 2015
Onze uitdaging is het om hennen met hele snavels 500 eieren te laten leggen in 1 legronde van 100 weken.

Dat zei algemeen directeur Hans Groot Koerkamp van Agromix Broederij en Opfokintegratie donderdag 1 oktober op het legpluimvee symposium van de mengvoerfabrikant in Burgers Zoo in Arnhem. Groot Koerkamp vertelde bezoekers dat aanpassingen in de fokkerij minimaal vier tot vijf jaar duren voordat een leghennenhouder hiermee te maken krijgt. 

Wel verwacht hij door genomics (selectie van fokdieren op basis van kenmerken in het genetisch materiaal) 5 tot 25 procent meer vooruitgang per criterium, zoals aantal gelegde eieren per hen, voederconversie of uitvalpercentage, haalbaar is. Ook verwacht hij dat door genomics de vooruitgang 25 procent sneller zal gaan dan voorheen. 

Europees snavelbehandelingsverbod 
Groot Koerkamp ging ook in op trends voor de komende jaren. Zo verwacht hij dat het binnen nu en vijf jaar in de EU verboden is om snavels van leghennen te behandelen. „Enkele Duitse supermarkten vragen nu al om eieren van onbehandelde hennen. De verwachting is dat de Nederlandse retail ook de datum van 1 september 2018 naar voren trekt”

Verder denkt hij dat geslachtsbepaling in het ei in vijf tot tien jaar gemeengoed is in de EU zodat het doden van eendagshaantjes niet meer nodig is. De directeur verwacht dat de voerprijzen structureel hoog zullen blijven en er meer vraag komt naar eiwitbronnen uit Europa voor in het voer. 

Invloed van ‘Unilevers’ 
Naast de bovengenoemde (dierwelzijn)trends  gaan volgens Groot Koerkamp de Unilevers een nog grotere trekkende rol spelen in de komende jaren. Volgens hem leidt dit er toe dat er meer vraag komt naar scharreleieren, vrije uitloop en biologische eieren. 

„Ook in andere landen buiten de EU gaat dierenwelzijn binnen nu en vijf jaar een rol spelen” verwacht Groot Koerkamp. „In de Verenigde Staten is er bijvoorbeeld sprake van een verschuiving.” 

Verleng van productiecyclus
Het doel van fokkerij organisaties ‘efficiency van het genetisch potentieel en daarbij rekening houdend met voorkeur van consumenten en publieke opinie‘ blijft zich vertalen in een constante toename van aantal eieren per opgezette hen,  volgens Groot Koerkamp Door het verlengen van de productiecyclus en het verhogen van eerste soort tafeleieren hoopt de Duitse EW-Gruppe met haar 3 legfokbedrijven dit te bereiken. 

In 2050 moeten er 9 miljard mensen op aarde gevoed worden, 30 procent meer dan nu. Volgens Groot Koerkamp stijgt de vraag naar voedsel vooral in landen zoals China, India, Brazilië, Argentinië en andere landen in Latijns Amerika.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal