Boerderij: Prijsdaling eieren zwakt af

23-10-2015

23 okt 2015 
De NOP-richtprijs voor scharreleieren in de klasse 62/63 gram is opnieuw gedaald. De prijs zakte met 4 cent naar €6,46 per 100 stuks. Daarmee is de daling een stuk kleiner dan in de afgelopen weken.

In de markt leeft de verwachting dat de prijs de komende weken eerst stabiel zal moeten blijven, voordat weer naar boven kan worden gekeken.

Meer vraag naar eieren
Handelaren geven aan dat de handel vlotter loopt dan in de voorbije weken. Het aanbod aan eieren is weliswaar nog altijd ruim, maar ze worden ook meer gevraagd. De vraag vanuit de industrie blijft zwak, maar trekt wel iets aan. De retail ziet een lichte stijging in de consumptie van eieren en neemt daarom wat meer eieren af.

Export valt tegen
De export van eieren naar de Verenigde Staten valt wat tegen. In de VS komt de eigen eierproductie weer op gang en ook worden meer eieren uit Zuid-Amerika gehaald. Deze eieren zijn goedkoper dan de eieren uit Europa. De vraag naar Nederlandse eieren vanuit derde landen in het Midden-Oosten en het westen van Afrika nam licht toe.

Prijsdaling kooi-eieren
Naast de prijsdalingen bij scharreleieren gingen ook de prijzen voor kooi-eieren omlaag. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren in de klasse 62/63 gram zakte met 8 cent naar €5,64 per 100 stuks.

Prognose: prijzen licht onder druk.

 
 

Inloggen op de ledenportal