Pluimveeweb: Evaluatie vogelgriep: Hoge uitval per stal melden

02-11-2015

Den Haag, maandag 2 november 2015

Pluimveehouders zijn voortaan verplicht om hoge uitval per stal te melden en niet per bedrijf. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft de meldingsnorm voor vogelgriep veranderd.

Dat schrijft Dijksma vrijdag 30 oktober in een brief aan de Tweede Kamer. Bureau Berenschot evalueerde de aanpak van de vogelgriep en één van de aanbevelingen is om de meldingsnorm voor vogelgriep te veranderen. Dat advies neemt Dijksma over.

„ Op dit moment is een pluimveehouder verplicht te melden als de mortaliteit op zijn bedrijf boven een bepaald percentage stijgt. De afgelopen crisis heeft geleerd dat het zou beter is om deze norm per stal in te stellen en niet zoals nu per bedrijf, aangezien een uitbraak vaak in een stal begint soms niet in andere stallen op hetzelfde bedrijf wordt aangetroffen”, schrijft Dijksma.

„Met het oog op aanpassing van de meldingsnorm bereid ik momenteel een wijziging van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten, zoönosen en TSE’s voor.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal