Pluimveeweb: Onaangekondigde IKB-controles bedrijfshygiëne

19-11-2015

Pluimveehouders kunnen binnenkort onaangekondigde IKB-controlers op bedrijfshygiëne krijgen omdat de dreiging van vogelgriep toeneemt nu de vogeltrek is begonnen.

Goede hygiëne op uw bedrijf verkleint de kans op een besmetting. Een goede bedrijfshygiëne is ook een speerpunt in de beide IKB schema’s Kip en Ei. In de reguliere IKB-controles komt dit al aan de orde. Maar er zullen in de komende maanden ook steekproefsgewijs onaangekondigde controles specifiek gericht op bedrijfshygiëne plaatsvinden, is te lezen in de nieuwsbrief van IKB Ei.

Meewerken verplicht

De onaangekondigde controles vinden plaats in het kader van IKB Kip en IKB Ei en IKB-bedrijven zijn verplicht om mee te werken. De kosten van de onaangekondigde controles worden niet in rekening gebracht bij de pluimveehouder.

Echter, als er tijdens deze controles afwijkingen gevonden worden, dan kan dat leiden tot maatregelen zoals een herstelcontrole. De kosten van eventuele vervolgacties / -maatregelen zijn wel voor rekening van de pluimveehouder.

Praktische tips

Het verbeteren van de hygiëne is één van de belangrijkste middelen om de risico’s op besmetting te verkleinen. Dit blijkt uit een pas verschenen studie naar het ontstaan van de uitbraak van vorig jaar november. In het rapport staan ook veel praktische tips om de kans op insleep van vogelgriep te verkleinen.

Hygiënescan

Avined heeft een online vragenlijst ontwikkeld om kritisch naar uw eigen bedrijfsvoering t.a.v. hygiëne te kijken. De uitkomsten worden meegenomen bij de evaluatie van uw bedrijfsgezondheidsplan.
 
„Vul, als u het nog niet gedaan heeft de hygiënescan nu in en beoordeel zelf welke verbeteringen u kunt doorvoeren. De hygiënescan is opgenomen in het Koppel Informatiesysteem Pluimveehouderij (KIP). U vindt de hygiënescan rechtsboven in het hoofdmenu van KIP. Ook is het mogelijk de hygiënescan meerdere keren in te vullen. Herhaal hem dus zo af en toe”, is te lezen in de nieuwsbrief van IKB Ei..

Tekst:Tom Schotman & IKB Ei

 
 

Inloggen op de ledenportal