Pluimveeweb: ‘500 eieren per hen haalbaar in 2020’

20-11-2015

In 2020 leggen 100-weekse witte hennen gemiddeld 510 tot 520 eieren en bruine 480 tot 490. En daarmee is er nog geen einde gekomen aan de vooruitgang in productie.

Dat zei geneticus Jeroen Visscher van ISA, de leghennentak van fokkerijorganisatie Hendrix Genetics maandagavond 16 november in Duiven tijdens de studieavond ‘Wat wil de kip anno 2020’ van Vitelia Voeders.

ISA fokte al een hen die 577 eieren legde in 588 dagen. Dat is hun best presterende zuivere lijn-hen. „Bij onze zuivere lijnen legt al meer dan 50 procent van de hennen meer dan 500 eieren op 100 weken”, zegt Visscher. Hij verwacht dat leghennenhouders dit vanaf 2019 ook kunnen gaan halen.

Schaalkwaliteit belangrijker

Naast eierproductie richt ISA zich ook op andere fokdoelen. „Zo is schaalkwaliteit aan het eind van de koppel belangrijker geworden omdat leghennenhouders hun hennen steeds langer aanhouden”, vertelt de geneticus.

Ook richt ISA zich op het in toom houden van het eigewicht. „Supermarkten zijn niet in te zware eieren geïnteresseerd.” Daarnaast blijven ook verlagen van de voederconversie en verminderen van uitval belangrijke doelen in het fokprogramma van ISA.

Uitval

ISA fokt al geruime tijd hennen met onbehandelde snavels. Ze selecteren dan de hennen en hanen waarbij de uitval van nakomelingen laag is. „We hebben individuele vaders gehad waarbij de uitval in de nakomelingen onder stressvolle omstandigheden op 60 procent lag, maar daarmee fokken we niet verder. Het gaat ons om de hanen met de laagste uitval in deze omstandigheden.”

Kansen voor eiproducten

In 2050 leven er waarschijnlijk 9 miljard mensen op aarde die consumeren alsof het er 12 miljard zijn, dat is een verdubbeling van nu. Volgens Visscher komt er in de toekomst meer vraag naar eiproducten.

„Waar nu wereldwijd veruit de meeste hennen in kooihuisvesting zitten, gaat het aandeel van scharrel en alternatieve huisvesting wereldwijd verder stijgen”, blikte Visscher vooruit. ISA fokt daarom  ook hennen in scharrelsystemen. De hennen dragen daarbij een RFID-chip om hun poot om individuele diergegevens te verzamelen in grotere groepen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal