Pluimveeweb: ‘Aantal uitbraken HPAI bepaalt keuze voor massavaccinatie’

24-11-2015

Het aantal uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in Europa en de Verenigde Staten de komende jaren bepaalt of landen in de toekomst gaan kiezen voor massavaccinatie tegen hoogpathogene vogelgriep.

Dat verwacht Professor Arjan Stegeman van de Universiteit Utrecht die gespecialiseerd is in dierziekten en sinds 2003 al onderzoek doet naar vogelgriep. Stegeman zei dit afgelopen vrijdag 20 november 2015 op de Algemene Ledenvergadering van Anevei in Renkum.

„Stel dat de VS komend jaar weer getroffen wordt door massale uitbraken van hoogpathogene vogelgriep en het jaar erop weer dan wordt het waarschijnlijk dat ze kiezen om pluimvee te vaccineren tegen vogelgriep als er een effectief vaccin aanwezig is”, vertelt Stegeman. In de VS en Nederland is men nu druk doende om vaccins te ontwikkelen tegen de hoogpathogene varianten van vogelgriep.

Hogere kans op uitbraken

„Ten minste 4 landen in Afrika of Azië zijn permanent besmet met ernstige variant vogelgriep omdat ze het virus niet effectief bestreden hebben”, zegt Stegeman. Mede daardoor is het virus bij wilde (water) vogels (met name eendachtigen en meeuwen) terecht gekomen.

Deze dragen het virus bij zich, zonder er zelf ziek van te worden en ziekteverschijnselen te tonen. Daardoor is de kans op uitbraken van hoogpathogene vogelgriep de afgelopen jaren groter geworden.

Nederlandse bestrijdingsmaatregelen goed

Eind november vorig jaar zijn vijf pluimveebedrijven getroffen door H5N8. Op elk bedrijf bleef de uitbraak beperkt tot 1 stal. Volgens Stegeman betekent dit dat Nederlandse pluimveehouders de uitbraak vroeg hebben gemeld.

De bestrijdingsmaatregelen die Nederland nam vorig jaar nam, vindt hij goed omdat het aantal uitbraken vrij klein is geweest en er in slechts één enkel geval (in Kamperveen) sprake kan zijn geweest van verspreiding van bedrijf naar bedrijf.

Mest wilde vogels

„Mest van wilde vogels besmet met ernstige variant is tot 1.000 keer besmettelijker dan die van vogels besmet met de milde variant”, vertelt Stegeman. Ook bestaat de kans op een oncontroleerbare verspreiding in pluimveerijke gebieden rondom Barneveld en de Peel wanneer er daar hoogpathogene vogelgriep uitbreekt.

Stegeman denkt dat er in de toekomst uitbraken van laagpathogene vogelgriep blijven bestaan in Nederland. „Uitbraken van hoogpathogene vogelgriep zijn lastiger te voorspellen.”

„Een goede bedrijfshygiene is volgens hem de beste manier om uitbraken te voorkomen. Periodiek ophokken en uitloop(bedrijven) onaantrekkelijk maken voor watervogels zijn andere manieren.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal