Boerderij: Hoogpathogene vogelgriep bij Franse hobbykippen

25-11-2015

25 nov 2015 
Bij hobbykippen in de Dordogne is dinsdagavond hoogpathoge AI van het subtype H5N1 vastgesteld. Dit heeft het Franse ministerie van landbouw gemeld.

Verhoogde uitval bij de dieren was reden tot onderzoek. Rondom de besmetting is een 3 km en een 10 km zone ingesteld. In dit gebied worden pluimveebedrijven en de wilde vogelpopulatie gescreend op het virus.

Gevaar voor mensen
De HPAI-uitbraak is de eerste in Frankrijk sinds 2007, toen het vogelgriepvirus werd gevonden in wilde zwanen. Het H5N1-subtype is ook gevaarlijk voor mensen. Sinds H5N1 opdook in 2003 en 2004, heeft het zich verspreid van Azië naar Europa en Afrika en sindsdien miljoenen stuks pluimvee besmet, alsook enkele honderden mensen, met vele doden tot gevolg.

Frans pluimvee geweerd
Het H5N1-vogelgriepvirus is al eerder dit jaar in Europa aangetroffen en afgelopen maart in Roemenië en Bulgarije, meldt persbureau Reuters. Het persbureau meldt ook dat verschillende landen, waaronder Japan, Egypte en Hong Kong, Frans pluimvee weren vanwege de besmetting.

Twee bedrijven onder 'surveillance'
Volgens een Franse krant staan er nog twee bedrijven onder 'surveillance', een eenden- en ganzenhouderij. Bij beide zouden antistoffen zijn aangetroffen, maar geen levend virus.

 
 

Inloggen op de ledenportal