Pluimveeweb: ‘Wereldwijde vraag naar vlees stijgt 75 procent in 2050’

25-11-2015

Renkum, woensdag 25 november 2015
De wereldwijde vraag naar vlees stijgt 75 procent in 2050 omdat de wereldbevolking stijgt en rijker wordt waardoor er meer vraag naar vlees komt. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Dat zei Leo den Hartog, Research en Development directeur van Trouw Nutrition afgelopen vrijdag 20 november 2015 op de Algemene Ledenvergadering van De Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) in Renkum. Den Hartog ging tijdens zijn presentatie in op de toekomstige ontwikkelingen in de mondiale markt van dierlijke eiwitten.

„In 2050 leven er 9 miljard mensen op onze aarde die gemiddeld 50 kilo vlees en 99 kilo zuivel per jaar consumeren in plaats van de 7 miljard nu die 37 kilo vlees en 83 kilo zuivel eten en drinken”, zegt Den Hartog. „Omdat de vraag naar voedsel stijgt moet de voedselproductie wereldwijd efficiënter worden.” De Nederlandse manier van voedselproductie geldt in veel landen als voorbeeld, volgens de directeur.

Duurzaam winstgevendheid optimaliseren
„Waar in het verleden maximaliseren van de productiviteit centraal stond om voldoende voedsel voor iedereen te produceren en het nu om efficiency en optimaliseren van de winstgevendheid draait, zal in de toekomst optimaliseren van winstgevendheid op een duurzame manier centraal staan. Een goede balans tussen economie, ecologie en maatschappij is daarbij cruciaal.”

Den Hartog ziet veel kansen voor sustainable precision livestock farming. „Door varkens individueel te voeren of leghennen ochtend- en avondvoer aan te bieden, gaan ze efficiënter met voer om”, noemt hij twee voorbeelden.

Terugkomst diermeel
Hoe komen we aan voldoende grondstoffen met zo min mogelijk emissies zijn in de toekomst de twee belangrijkste vraagstukken, volgens Den Hartog. Tijdens zijn presentatie pleitte hij voor de terugkeer van diermeel in het pluimvee- en varkensvoer omdat het zonde is hoe daar nu mee om wordt gegaan.

De directeur verwacht dat de wereldwijde graan- en sojaprijzen jaarlijks zullen (blijven) fluctueren. „In belangrijke teeltgebieden, zoals in de VS is het veranderende klimaat van invloed waardoor er jaren zijn dat er veel te veel of te weinig neerslag valt, waardoor er jaren zijn dat de oogst tegenvalt”, verklaart hij.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal