Pluimveeweb: Hoogpathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld in Frankrijk

25-11-2015

In de Dordogne, in het Zuid-Westen van Frankrijk is dinsdag 24 november hoogpathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld bij hobbykippen in een zogenaamde backyard-farm. Dat meldt het Franse ministerie van Landbouw woensdag 25 november.

Momenteel wordt onderzocht om welke stam het gaat, maar het lijkt erop dat het gaat om een gemuteerde vorm van een laagpathogene variant, die al eerder in Europa is vastgesteld. 

Er zijn extra maatregelen genomen. In een zone van tien kilometer rondom het bedrijf worden zowel bedrijfsmatig pluimvee als wilde vogels onderzocht. Consumptie van eieren of kippenvlees levert geen gevaar op voor de mens, benadrukt het Franse landbouwministerie.

2007 laatste uitbraak

De laatste uitbraak van vogelgriep in Frankrijk dateert van 2007, toen het virus in wilde zwanen werd aangetroffen. De laatste uitbraak bij bedrijfspluimvee was in 2006 bij kalkoenen. Dat blijkt uit data van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).

Verschillende landen, waaronder Japan, Egypte en Hong Kong verboden toen de import van Franse pluimveeproducten. De laatste uitbraak van H5N1 in EU waren de uitbraken in Bulgarije en Roemenië in maart van dit jaar.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal