Pluimveeweb: Dubbele reiniging vrachtwagens uit Frankrijk verplicht

26-11-2015

Vanaf 25 november 2015 moeten vrachtwagens die gevogelte (onder andere pluimvee) of broedeieren hebben vervoerd in Frankrijk en leeg naar ons land terugkeren een dubbele reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan. Dit vanwege de uitbraak voor hoog pathogene vogelgriep op een hobbypluimveebedrijf in de Dordogne.

De verplichte tweede R&O geldt voor transporten met gevogelte of broedeieren van en naar derde landen, alsmede lidstaten van de Europese Unie waar een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep is bevestigd, maar niet voor doorvoer.

Het overzicht van landen met verplichte 2e R&O pluimvee is door het NVWA Incidenten- en Crisiscentrum (NVIC) aangepast, meldt de NVWA op een nieuwsbericht op de website.

Erkende R&O plaats

Ongeladen vervoermiddelen afkomstig uit risicolanden voor hoogpathogene vogelgriep moeten onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een extra schoonmaakbeurt ondergaan op een erkende R&O-plaats voor veetransportmiddelen ófaangewezen wasplaats voor pluimveetransportmiddelen.

Tot op heden geen risicotransporten uit Frankrijk

Het NVWA Incident- en Crisiscentrum (NVIC) heeft een risicoanalyse van de uitbraak gedaan. Daaruit blijkt dat er de afgelopen weken geen risicovolle transporten met AI-gevoelige dieren en of producten vanuit het besmette gebied in Frankrijk naar Nederland en vice versa hebben plaatsgevonden.

Tekst:Tom Schotman & NVWA

 
 

Inloggen op de ledenportal