Pluimveeweb: Word zelfmoordmechanisme bacteriƫn alternatief voor antibiotica?

28-12-2015

maandag 28 december 2015
Word zelfmoordmechanisme van bacteriën een alternatief voor antibiotica? Dat onderzoeken wetenschappers van KU Leuven.

Wetenschappers van het Centrum voor Microbiële en Plantengenetica van de KU Leuven identificeerden een zelfmoordmechanisme in de bacterie Escherichia coli. Als ze erin slagen om dat mechanisme in te zetten tegen de bacteriën zelf, biedt dat een alternatief voor antibiotica om infecties te bestrijden.

Zelfmoordmechanisme
In mensen en dieren zijn zelfmoordmechanismen van cellen al langer gekend: cellen vernietigen zichzelf, bijvoorbeeld om kankercellen te verwijderen, of tijdens de embryonale ontwikkeling. Daarom zoeken wetenschappers naar nieuwe therapieën die op een totaal andere manier werken dan de bestaande antibiotica. Een veelbelovende piste is die van de geprogrammeerde celdood.

E-coli
Recent werd ontdekt dat ook bacteriën beschikken over mechanismes voor geprogrammeerde celdood. Professor Jan Michiels en zijn team van het Centrum voor Microbiële en Plantengenetica van de KU Leuven identificeerden nu zo’n zelfmoordmechanisme in de bacterie Escherichia coli. Deze bacterie is verantwoordelijk voor onder andere maag-, darm- en blaasontstekingen en sommige soorten van Escherichia coli kunnen ook voedselvergiftiging veroorzaken. Geprogrammeerde celdood in Escherichia coli werkt zeer snel en krachtig.
De Leuvense onderzoekers willen nu op zoek gaan naar een manier om dit zelfmoordmechanisme te misbruiken en in te zetten tegen de bacterie zelf. Ze willen dus infecties bestrijden door bacteriën zelfmoord te laten plegen. Deze nieuwe, antibacteriële strategie zou een antwoord kunnen bieden op de toenemende resistentie en in de toekomst hopelijk vele levens redden.

Tekst:Monique van Loon / KU Leuven

 
 

Inloggen op de ledenportal