NieuweOogst: Brainstormen over pluimveehouderij

08-01-2016

vrijdag 08 januari 2016, 11.43 uur
Leden van ZLTO-vakgroep Pluimveehouderij brainstormden deze week al samen in Den Bosch over de toekomst van hun sector. Voor de overige LTO-leden staan later deze maand bijeenkomsten in Barneveld, Groningen en Panningen gepland.

ZLTO-leden die wilden meedenken over de toekomst van de pluimveesector, konden tijdens de bijeenkomst in Den Bosch hun visie op voor hen belangrijke onderwerpen naar voren brengen.

Toekomstvisie 
Ruim 75 ZLTO-leden van LTO-vakgroep Pluimveehouderij schreven hun speerpunten op. De acht meest genoemde thema's werden onderwerp van de discussierondes en zullen mede de basis vormen voor het opstellen van een toekomstvisie voor de sector. 

Volgens voorzitter Hugo Bens van ZLTO-vakgroep Pluimveehouderij was deze opzet een bewuste keuze. 'We willen draagvlak hebben voor de visie die we gaan schrijven. Alleen samen kunnen we bouwen aan een toekomstbestendige pluimveehouderij.'

Betrokken 
Het was de eerste keer dat de vakgroep de leden op een actieve manier betrok bij het leggen van een basis voor de toekomst. De meesten gaven aan voordelen te zien bij een jaarlijkse samenkomst. Ook willen ze betrokken blijven bij het vervolg.

Frank Rooijakkers vindt het 'supergoed' dat alle leden betrokken worden. 'Wanneer alle neuzen dezelfde kant op staan, is er meer draagvlak voor de toekomstvisie.' Martijn Scherff is een van de vele leden die aangeven uit te kijken naar de uiteindelijke visie.

Discussie 
Tijdens de discussierondes werd uitvoerig gesproken over maatschappelijke acceptatie, productierechten, marktgestuurde concepten, een eerlijke verdeling in de keten, fair trade en collectieve belangenbehartiging.

 
 

Inloggen op de ledenportal