Pluimveeweb: ‘Slechte hygiëne Franse foie gras sector’

14-01-2016

De biosecurity in de Franse foie gras sector is niet goed georganiseerd, mede daardoor is het aantal hoogpathogene vogelgriep uitbraken in Frankrijk sinds 24 november gestegen tot 69.

Dat blijkt uit de analyses van deskundigen, schrijft Avined in een update. „Het gaat om kleine bedrijven, met per bedrijf soms meerdere broederijen en vermeerderingsbedrijven en ook vanwege de hoge omloopsnelheid is er een intensieve contactstructuur in deze sector”, blijkt uit de analyse.

De EU lidstaten zijn zich zeer bewust van de zeer uitzonderlijke en risicovolle situatie in Frankrijk. De inzet van de Franse overheid en de Europese Commissie is de uitbraak zo snel mogelijk onder controle te krijgen en daardoor het vertrouwen van de lidstaten en ook derde landen terug te winnen. Verwacht wordt dat in de komende dagen daarom nieuwe maatregelen worden afgekondigd.

Franse situatie besproken

Afgelopen maandag is in Brussel een bijeenkomst geweest van de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCPAFF), waarin onderandere de Franse situatie is besproken. De uitgebreide presentatie kan hier worden gedownload.

Uit de epidemiologische analyse blijkt dat circa 70 procent van de Franse foie gras productie in de grote restrictiezone zit. Er waren sinds 24 november tot  8 januari 129 verdenkingen geregistreerd, waarvan 81 positief (67 HPAI en 14 LPAI). 45 meldingen waren negatief en 3 waren nog in onderzoek.

Tekst:Tom Schotman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal