Boerderij: Een overzicht: vogelgriep in Frankrijk

19-01-2016

18 jan 2016 laatste update:19 jan 2016 5871

De vogelgriep grijpt om zich heen in Frankrijk. Verschillende hoogpathogene virussen verspreiden zich en veroorzaken uitbraken bij commerciële pluimveebedrijven, sinds eind november de eerste uitbraak bij een koppel hobbykippen in de Franse Dordogne werd vastgesteld. Een overzicht van de ontwikkelingen.

15 januari

Frankrijk legt de eenden- en ganzenhouderij in het Zuidwesten van Frankrijk tijdelijk plat. Hiermee komt ook de productie van foie gras grotendeels stil te liggen.

14 januari 2016

Frankrijk overweegt een groot deel van het met vogelgriep besmette zuidwesten te ruimen om de vogelgriep onder controle te krijgen. Volgens een laatste opgave zijn er 69 besmettingen gemeld in 8 departementen, waaronder in 2 nieuwe: Lot en Haute-Garonne.

Het Franse ministerie verwacht dat het nog 3 tot 6 maanden duurt voordat de hoogpathogene vogelgriep volledig uitgeroeid is.

Ondanks de vogelgriepuitbraken hebben de Fransen de afgelopen kerstperiode meer foie gras gekocht. Wel loopt de omzet van kip en kalkoen licht terug.

11 januari 2016

67 Franse bedrijven zijn besmet met vogelgriep.

7 januari 2016

Frankrijk telt 66 uitbraken van vogelgriep.

EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik stelt vragen over de Franse aanpak van vogelgriep.

29 december 2015

Het aantal nieuwe besmettingen van vogelgriep neemt in Frankrijk niet meer zo hard toe. De teller staat op 63.

Frans pluimvee dat naar de slacht gaat, wordt niet verplicht meer gecontroleerd.

22 december 2015

Dagelijks komen er circa 10 nieuwe uitbraken bij. In totaal zijn 61 bedrijven besmet.

De Franse minister van landbouw Stéphane le Foll laat in een uitzending van BFM tv weten dat de Fransen zich geen zorgen hoeven te maken. Volgens Le Foll is de situatie 'onder controle'.

21 december 2015

Het Franse ministerie voor landbouw heeft de hele getroffen streek en enkele aangrenzende regio's tot 'sanitaire veiligheidszone' verklaard. Binnen en vanuit deze zone gelden restricties voor pluimveetransport.

Uit het laatste overzicht blijkt dat een zesde departement is getroffen, Hautes Pyrénees (rond de stad Lourdes), dat langs de zuidkant grenst aan Spanje. In totaal zijn 51 bedrijven besmet.

19 december 2015

In het zuidwesten van Frankrijk zijn de afgelopen twee dagen nog eens 12 gevallen van vogelgriep vastgesteld. Hiermee is het totaal aantal besmette bedrijven in de maand, sinds de ontdekking van het eerste geval, opgelopen tot 42.

Pluimveeorganisaties hameren op het belang van hygiëne, nu op verschillende plekken in Europa vogelgriepvirussen opduiken. Pluimveekoepel Avined noemt de ontwikkelingen in Frankrijk zeer verontrustend.

18 december 2015

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) stuurt een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken rond vogelgriep. Waakzaamheid in Nederland blijft nodig, laat hij weten.

16 december 2015

Het aantal Franse pluimveebedrijven dat besmet is met vogelgriep is verdubbeld naar 30. Op de website van Plateforme ESA een kaart met de laatste stand van zaken, inclusief de nieuwe uitbraken die nog niet getypeerd zijn.

14 december 2015

De Franse minister van landbouw Stéphane le Foll houdt een persconferentie over de vogelgriepsituatie. Le Foll benadrukt dat er geen risico is bij de consumptie van pluimveeproducten.

12 december 2015

Volgens OIE-chef Bernard Vallat zijn de ontwikkelingen zoals die in Frankrijk bij vogelgriep nog nooit vertoond.

11 december 2015

Uit meldingen bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid OIE blijkt dat Frankrijk te maken heeft met uitbraken drie verschillende hoogpathogene virussen, van de serotypes H5N1, H5N2 en H5N9. Het aantal gevallen is opgelopen tot 12.

De Nederlandse pluimveeorganisatie Avined vraagt het ministerie van Economische Zaken een risicoanalyse te maken over de Franse situatie voor Nederland.

10 december 2015

Het aantal besmettingen met hoogpathogene vogelgriep loopt op: de teller staat nu op 10.

7 december 2015

De Franse autoriteiten stellen drie nieuwe besmettingen vast.

4 december 2015

In Frankrijk wordt duidelijk dat het land met meer dan één hoogpathogeen virus kampt. Eén van de twee nieuwe besmettingen wordt getypeerd als een H5N2-virus. Het land verscherpt de maatregelen met onder andere strikte transportbeperkingen.

1 december 2015

In het kader van extra surveillance na de eerste ontdekking van hoogpathogene vogelgriep, worden twee nieuwe besmettingen geconstateerd bij een eenden- en ganzenhouderij.

24 november 2015

Bij hobbykippen in de Dordogne wordt hoogpathogene vogelgriep van het subtype H5N1 vastgesteld. Het is de eerste HPAI-uitbraak in Frankrijk sinds 2007, toen het vogelgriepvirus werd gevonden in wilde zwanen.

In onderstaande kaart staan alle uitbraken die het Franse ministerie van landbouw heeft bevestigd.
Rood = hoogpathogene vogelgriep
Geel = laagpathogene vogelgriep

Vogelgriep vereist kordate aanpak

Avined roept Nederlandse pluimveehouders op een hygiënescan te doen om het risico een uitbraak van vogelgriep te verkleinen.

De Gezondheidsdienst voor Dieren zet de symptomen van vogelgriep op een rijtje:
Een paar verschijnselen van hoogpathogene vogelgriep zijn suffe kippen, een lagere voeropname en eiproductie, ademhalingsbijgeluiden en neusuitvloeiing. Ook zijn slijmvliezen opgezet en komt vochtophoging voor in de kop en hals van de kip. De uitval kan oplopen tot 100 procent. Soms is sprake van acute sterfte zonder ziekteverschijnselen. Vogelgriep vormt ook een risico voor mensen. Omdat het virus zich snel kan verspreiden is snel ingrijpen bij een uitbraak gewenst.

Laagpathogene vogelgriep leidt doorgaans tot minder ziekteverschijnselen dan hoogpathogene griep. Wel bestaat het risico op productiedaling en zijn kippen vatbaarder voor bacteriële infecties.

Lees alle berichten van Boerderij over vogelgriep en de recente uitbraken in Frankrijk

Bij hobbykippen in de Dordogne wordt op 24 november 2015 hoogpathogene vogelgriep van het subtype H5N1 vastgesteld.

Kirsten Graumans

 
 

Inloggen op de ledenportal