Boerderij: Ruim aanbod drukt op eierprijzen

11-03-2016

11 mrt 2016 
De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren 62/63 gram is met 17 cent gezakt. Voor 100 stuks wordt nu €7,48 betaald.

In de markt voor scharreleieren is sprake van een ruim aanbod. De retail hield zich rustig in de markt. Bij de supermarkten liepen 2 weken geleden wat acties met eieren en zijn er veel weggegaan. Handelaren verwachten dat de retail zich richting Pasen weer wat meer roert op de markt, al zal dat niet leiden tot hogere prijzen. De verwachting is dat de industrie zich pas na Pasen weer meldt in de markt.

Stroeve export
Het ruime aanbod zorgt ervoor dat goed in de vraag kan worden voorzien. De export van scharreleieren naar derde landen loopt stroef. Door de lagere prijs van kooi-eieren zijn deze eieren beter gevraagd door landen in bijvoorbeeld Afrika. Eieren die niet de exportmarkt op kunnen, komen nu op de binnenlandse markt terecht.

Druk op prijs kooi-eieren
Ook de prijs van witte kooi-eieren zakte. Voor 100 stuks wordt nu €5,29 betaald, 8 cent minder dan een week terug. Het aanbod aan kooi-eieren blijft aan de ruime kant. Daardoor blijven de prijzen al geruime tijd schommelen, zo'n €2,00 onder het niveau van de prijzen voor scharreleieren. Voorlopig blijft de druk op de kooi-ei-prijzen aanhouden.

Prognose: prijs onder druk.

 
 

Inloggen op de ledenportal