Boerderij: Eierprijzen laten nieuwe daling zien

18-03-2016

18 mrt 2016 
De eierprijzen dalen opnieuw. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram zakte met 16 cent. Voor 100 stuks wordt nu €7,32 betaald.

Daarmee staat de prijs nu nagenoeg gelijk met het niveau van exact een jaar geleden. Handelaren spreken van een onoverzichtelijke markt.

Dat de prijzen dalen is vooral te wijten aan de tegenvallende vraag. Handelaren geven aan dat voornamelijk de retail rustig was deze week. Opvallend, gezien het feit dat Pasen voor de deur staat. Ook de industrie hield zich wederom kalm in de markt. De industrie neemt eieren op die ze direct nodig heeft. De verwachting is dat de industrie zich pas na Pasen weer meldt voor de grotere bestellingen.

Ruim aanbod aan eieren
Tegenover de tegenvallende vraag staat dat het aanbod aan eieren aan de ruime kant blijft. Zowel scharrel- als kooi-eieren zijn er genoeg. In heel Europa is het aanbod aan kooi-eieren ruim en dat drukt de prijzen. Dat is ook terug te zien in de NOP-richtprijs voor witte kooi-eieren in de klasse 62/63 gram. Die daalde met 27 cent naar €5,02 per 100 stuks.

Vorig jaar werd in deze week de hoogste notering voor Pasen bereikt. Daarna zakte de prijs weg. Dit jaar lijken de noteringen voorlopig hun hoogtepunt te hebben gehad, begin maart.

Prognose: prijs daalt.

 
 

Inloggen op de ledenportal