Pluimveeweb: Kritiek op omgang met uitgelegde leghennen

22-03-2016

Het transport van uitgelegde leghennen zou maximaal vier uur moeten duren. Ook moeten kippenvangers eerst een dierenwelzijnscursus volgen en onder toezicht van een dierenwelzijnsopzichter gaan werken. Dat wil De Dierenbescherming.

De Dierenenbescherming wil hierover graag in gesprek met de overheid en pluimveesector, schrijft de organisatie in haar rapport ‘Transport uitgelegde hennen’ dat maandag 21 maart is verschenen.

„Kippen die niet meer bruikbaar zijn voor de eierproductie worden vaak als oud vuil behandeld en komen op een ellendige manier aan hun einde. Een groot deel van de miljoenen uitgelegde hennen wordt goedkoop in Polen geslacht. De overheid tolereert hierbij ondanks Europese regels dat dieren met botbreuken worden vervoerd of dood aankomen”, schrijft de Dierenbescherming in haar rapport.

Paar cent per kilo

Volgens de Dierenbescherming moeten de pluimveesector, hun afnemers en de overheid hun verantwoordelijkheid nemen. „Want als producenten en verkopers van producten als kippensoep en kipsnacks een paar cent per kilo kip meer betalen, kunnen er al verbeteringen worden gerealiseerd”, aldus de Dierenbescherming.

Volgens de Dierenbescherming worden ruim 20 miljoen uitgelegde leghennen in buitenland geslacht, met name in Polen. „De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vindt het acceptabel dat daarbij 130.000 kippen dood aankomen en 520.000 kippen gewond arriveren. Waarschijnlijk liggen de echte aantallen zelfs nog hoger liggen en dit is onacceptabel”, schrijft de Dierenbescherming.

Breuken en verwondingen

„Bij het vangen van de uitgelegde hennen gaat veel fout. In het rapport wordt een vangactie beschreven die is gefilmd door Eyes on Animals in opdracht van de Dierenbescherming, waarbij het er zeer ruw aan toegaat.”

„De dieren worden bij de poten gepakt en met meerdere tegelijk in een krat gepropt. Hierbij en bij het sluiten van de kratten lopen dieren regelmatig breuken en verwondingen op, of komen klem te zitten.”

Weeromstandigheden

„In de plastic kratten worden tien tot vijftien kippen gepropt. Eyes on Animals legde vast dat de plastic kratten na verloop van tijd kapot gaan; spijlen breken waardoor scherpe randen ontstaan. Ook buigen ze door waardoor de stahoogte afneemt.”

„Tijdens lange ritten worden de dieren in de kratten blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Zowel oververhitting als onderkoeling komen structureel voor. Bekend is verder dat de kippen onderweg niet kunnen drinken, ondanks de wettelijke verplichting hiertoe.”

„In ons pleidooi om transporten van uitgelegde hennen niet langer te laten duren dan vier uur volgen we de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). De miljoenen kippen die op transport naar Poolse slachthuizen gaan, zijn minimaal 16 uur onderweg.”

Om tafel

De beperking van het vervoeren van leghennen naar slachthuizen tot maximaal 4 uur is niet haalbaar, volgens de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders. NVP voorzitter Hennie de Haan wil wel met de Dierenbescherming om tafel om over de bevindingen te praten.

Tekst:Tom Schotman & De Dierenbescherming

 
 

Inloggen op de ledenportal