Pluimveeweb: LTO/NOP: diermeel moet terug in veevoer

04-04-2016

Europa moet zo snel mogelijk het verbod op het gebruik van diermeel in veevoer opheffen. Dat bepleitte Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland & de NOP, vorige week tegenover een aantal europarlementariërs.

Het gebruik van diermeel in veevoeder is sinds 2001 verboden. Aanleiding was de BSE-crisis, maar inmiddels is die ziekte nagenoeg uit Europa verdwenen. Een terugkeer van diermeel in bijvoorbeeld kippenvoer heeft volgens Hubers grote voordelen.

„Diermeel bevat waardevolle aminozuren die perfect passen in een rantsoen voor kippen. En met diermeel worden we minder afhankelijk van de import van soja. Nu wordt diermeel verbrand of gebruikt voor de productie van kunstmest: veevoer is een veel efficiëntere bestemming.”

Bijkomend voordeel

Bij leghennen heeft diermeel nog een bijkomend voordeel: het vermindert de aandrang van kippen tot pikken van stalgenoten, aldus Hubers. „Vanaf september 2018 mogen in Nederland snavels van leghennen niet meer behandeld worden. Diermeel in het rantsoen kan tegen die tijd een bijdrage leveren aan dierwelzijn.”

De parlementsleden bezochten tijdens hun driedaagse verblijf innovatieve bedrijven in de Nederlandse agro- & foodsector, op uitnodiging van Jan Huitema, namens de VVD lid van het Europese parlement. Woensdag 30 maart nam de delegatie een kijkje in de Rondeelstal van de familie Brandsen in Barneveld.

Tekst:Tom Schotman & LTO Nederland

 
 

Inloggen op de ledenportal