Pluimveeweb: Acute snot uitbraak in Harskamp

22-04-2016

Op een legpluimveebedrijf in Harskamp is door de GD acute snot (coryza) vastgesteld. Op het bedrijf worden 6.000 biologische leghennen gehouden, meldt Avined. Dit is het derde bevestigde geval op een pluimveebedrijf in korte tijd.

Donderdag 31 maart werd er in dezelfde regio in Gelderland acute snot op een pluimveebedrijf vastgesteld en maandag 11 april op een legpluimveebedrijf met uitloop ten zuidwesten van de stad Groningen.

In een straal van circa 1,5 km van het besmette bedrijf in Harskamp bevinden zich 15 andere pluimveebedrijven; 3 vleesvermeerderingsbedrijven, 2 opfok-leg bedrijven en 10 legbedrijven (biologisch of freiland). De veehouder gaf gelukkig toestemming om de sector te informeren, meldt Avined. De nabijgelegen bedrijven zijn rechtstreeks door Avined geïnformeerd over de besmetting en geadviseerd om alle nodige hygiënevoorschriften in acht te nemen om een verdere verspreiding te voorkomen.

Acute snot wordt veroorzaakt door de bacterie Avibacterium paragallinarum. De bacterie is op het betreffende bedrijf aangetoond middels kweek en PCR, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) vrijdag 22 april op haar website. De GD heeft Avined en dierenartsen werkzaam in de pluimveesector op de hoogte gesteld van de besmetting. Avined heeft bedrijven in de directe omgeving geïnformeerd.

Verband besmette berijven

Het pluimveebedrijf bevindt zich in dezelfde (2-cijferige) postcoderegio als het geval van acute snot eind maart. Eventuele verbanden tussen de besmette bedrijven zijn op dit moment niet uit te uitsluiten noch te bevestigen.

De GD adviseert strikte hygiëne maatregelen te handhaven en alert te zijn op eventuele verschijnselen van acute snot. Neem bij verdenking direct contact op met uw dierenarts en licht uw erfbetreders in.

Wisselend beeld

Het beeld van een acute snot-infectie kan sterk variëren. Verschijnselen kunnen bestaan uit ontsteking van de voorste luchtwegen, gepaard met neusuitvloeiing en dikke koppen, een daling van de legproductie en oplopende sterfte.

Meer informatie over acute snot is te vinden op de website van de GD.

Tekst:Tom Schotman & Gezondheidsdienst voor Dieren

 
 

Inloggen op de ledenportal