Pluimveeweb: Tarieven NVWA vanaf mei omhoog

28-04-2016

„Ik heb al een aantal keren aan de staatssecretaris aangegeven dat de tarieven van de NVWA naar beneden moeten. Helaas willen onder andere de VVD en PvdA daar niet in mee”, zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

Geurts reageert hiermee op de aangekondigde tariefsverhogingen van de NVWA met ingang van mei. „Het is een bizarre situatie dat het kabinet geen enkele moeite wil doen om de nood in de veehouderij te verlichten. Het CDA heeft hiervoor al diverse voorstellen gedaan.”

De Raad van State is bezig om advies uit te brengen over de tarieven van de NVWA. Wanneer de uitkomsten aan de Tweede Kamer gepresenteerd worden, is onbekend. De bedoeling is dat de Raad van State een onafhankelijk advies opstelt over de tariefstelling voor handhavings-, toezichts- en keuringsactiviteiten van de NVWA.

Aanleiding zijn de voortdurend stijgende tarieven die de concurrentiepositie van het bedrijfsleven in gevaar brengen. Het onderzoek vindt plaats op initiatief van Geurts. In januari is een motie van hem aangenomen die vraagt om een onafhankelijk oordeel van de Raad van State.

Controles diergeneesmiddelen

Nieuw is dat aanvullende controles bij veehouders op het gebied van diergeneesmiddelen, dierenwelzijn en diergezondheid met ingang van 1 mei ook in rekening worden gebracht. Volgens de NVWA zijn deze betalingen al gangbaar in de industriële productie, horeca en ambachtelijke productie. Aanvullende controles zijn controles buiten de gebruikelijke controleactiviteiten om en worden op een bedrijf gehouden als gevolg van een geconstateerde overtreding door dat bedrijf.

De andere tariefswijzigingen hebben betrekking op keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, en monsterneming en –analyse. Volgens de NVWA houden de stijgingen verband met loon- en prijsontwikkelingen en aanpassingen van het toezicht binnen de NVWA. De tariefstijging is ook een gevolg van het feit dat er meer voorbereidende uren in de tarieven zijn verwerkt.

In het verleden is ervoor gekozen kosten van toezicht volgens bedrijfseconomische principes door te berekenen. Uitgangspunt is dat de kosten die de NVWA maakt, worden verrekend in het tarief, waardoor dit tarief kostendekkend is, laat de organisatie weten.

Nieuwe tarieven

De nieuwe tarieven zijn op de website van de NVWA te vinden.

Tekst:Mascha Scharenborg

 
 

Inloggen op de ledenportal