Pluimveeweb: Zonnepanelen als afdak uitloop hennen

02-05-2016

Pluimveehouder Jaap van Deelen uit het Gelderse De Glind bij Barneveld wil in de uitloop van ruim 4,6 hectare rond zijn stallen zonnepanelen plaatsen. De zonnepanelen fungeren dan als afdak voor zijn vrije uitloop hennen.

Omdat de panelen schuin op poten staan van 75 centimeter tot bijna 2 meter hoog, blijft daaronder voldoende ruimte voor de hennen. De panelen, vier meter breed en tot honderd meter lang, vormen tegelijkertijd bescherming voor de hennen tegen roofvogels en zorgen voor een soort afdak tegen overtrekkende watervogels. Dat laatste is volgens hem van belang om het risico op verspreiding van het vogelgriepvirus te verkleinen.

Met de zonnepanelen verwacht hij jaarlijks meer dan twee keer zoveel elektriciteit te kunnen opwekken dan er in het dorp per jaar verbruikt wordt. De komende weken moet duidelijk worden of zijn plan haalbaar is.

Wanneer het plan op voldoende steun in het dorp kan rekenen wil de pluimveehouder een aanvraag indienen voor subsidie via de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+), schrijft de Barneveldse Krant. Met een SDE+ bijdrage over 15 jaar verwacht hij dat het plan financieel haalbaar zal zijn.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal