Boerderij: Weer acute snot vastgesteld op pluimveebedrijf

29-04-2016
In de Limburgse gemeente Peel en Maas is acute snot, oftewel Coryza, vastgesteld op een pluimveebedrijf. Dat meldt pluimveeorganisatie Avined. Het is de vierde besmetting in een maand tijd.

Avined noemt het opmerkelijk dat deze besmettingen kort na elkaar zijn ontdekt, terwijl tot op heden geen onderling verband is aangetoond. De Gezondheidsdienst voor Dieren doet nader onderzoek naar de uitbraken en kan nog geen uitsluitsel geven of er al dan niet een verband bestaat tussen de vier besmettingen.

Twee andere bedrijven met uitbraken lagen beide in Gelderland, in de regio Ede, Wageningen, Barneveld en een derde besmetting werd op een pluimveebedrijf ten zuidwesten van Groningen geconstateerd. Er kan sprake zijn van toeval, maar ook versleping is niet uit te sluiten, aldus Avined. Bedrijven in de nabijheid van het besmette bedrijf in Limburg worden door de pluimveehouder geïnformeerd.

Avined roept pluimveehouders en erfbetreders op goed aandacht te schenken aan bedrijfshygiëne en kritisch te zijn op stalbezoek, om 'olievlekwerking' te voorkomen.

De laatste regio waar een besmetting is geconstateerd in rood. In het oranje postcodegebied zijn twee bedrijven besmet.

EditTouchShare
Share image...
 
 

Inloggen op de ledenportal