Pluimveeweb: Nieuwkomers gelukkig met vrije uitloop hennen

10-05-2016

Voormalig projectleider Henk en zijn vrouw Marijke houden sinds 2013 40.000 vrije-uitloophennen op een voormalig melkveebedrijf in Lelystad. De nieuwkomers zijn gelukkig met hun nieuwe bestaan. „In de agrarische sector is nog ruimte om te ondernemen, als je je richt op een nichemarkt”, zegt Henk Verwolf.

Lees het ondernemersverhaal van Henk en Marijke Verwolf woensdag 11 mei in het vakblad Pluimveeweb.

Heeft u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangen, vraag hem dan hier gratis aan.

Voormalig projectleider in de bouw Henk Verwolf besloot in 2011 dat hij net als zijn broer Jaap ook pluimveehouder wilde worden. In 2013 kochten hij en zijn vrouw Marijke een bestaand melkveebedrijf in Lelystad en verbouwden het zodat ze 40.000 vrije-uitloophennen in één stal konden houden. Henk rondde de MTS en HTS af en werkte vervolgens in de bouw als projectleider. Marijke stond voor de klas in het basisonderwijs.

De pluimveehouders kozen voor vrij uitloop. „Als pluimveehouder in Nederland moet je je onderscheiden door producten met meerwaarde te produceren die je in Nederland, Duitsland of regionaal af kunt zetten. Kooi- en scharreleieren kunnen ze goedkoper produceren in landen als de Oekraïne, vanwege de lagere kosten.”

Biologisch was volgens Verwolf op de aangekochte locatie moeilijk te realiseren en het rendement was onvoldoende om de hogere investeringen te verantwoorden.

Samen kwamen de leghennenhouders uit op vrije-uitloop, al sluit Henk overschakelen naar andere concepten de komende jaren niet uit. „Nu is er nog een goede boterham met vrije-uitloophennen te verdienen, maar dat kan zomaar veranderen. Ik probeer altijd twee stappen vooruit denken.”

In 2013 kochten ze een bestaand melkveebedrijf in Lelystad en besloten ze de rundveestal van 24 bij 63 meter met 40 meter te verlengen. Ze kochten daarvoor de spanten van de buurman die zojuist gestopt was als melkveehouder en een identieke stal had staan.

De pluimveehouders sloopten de complete melkveestal. Ze lieten alleen de spanten en gordingen intact en plaatsten de spanten van de buurman erachter. Dankzij zijn jarenlange ervaring kon Verwolf de stal gedeeltelijk zelf bouwen. In november 2013 namen ze de stal in gebruik.

Verwolf bekeek meerdere stallen met diverse inrichting maar koos uiteindelijk voor inrichting van Jansen.

De leghennenhouders hebben een voercontract bij het Anker en verzorgen de hennen samen.

Aan beide zijkanten naast de stal bevindt zich de overdekte uitloop.

De afscheiding. De leghennenhouders hebben hier in Lelystad af en toe last van vossen. „We hebben al eens 50 dode hennen gehad toen er een vos op bezoek was geweest”, zegt Verwolf.

Langs de stal staan meerdere bakken met ratten- en muizengif. „De ongediertebestrijder is vanmorgen geweest.” Bij vrije uitloop hennen is het verplicht om ongediertebestrijding aan een gespecialiseerd bedrijf uit te besteden.

Voor de hennen zijn meerdere schuilplekken in de uitloop.

De uitloophennen zijn lekker aan het scharrelen in de lentezon.

De leghennenhouders draaien de mest in een voormalig sleufsilo van het melkveebedrijf. Hoewel het tot nu toe allemaal aardig heeft meegezeten, hebben ze in de voorbereiding van het bedrijf de hoeveelheid mest onderschat. Bij aanvang kieperde de mest van de lopende band zo in een open sleufsilo. Dat kostte veel tijd. Ook liep de rekening van de mestafzet behoorlijk uit de hand. „De prijzen liepen zo hoog op dat het wel drijfmest leek.”

Verwolf maakt gebruik van een tweedehands eierinpakmachine.

Henk Verwolf ervaart een andere cultuur in de agrarische sector. „In de bouwwereld is ’s middags na vijf uur iedereen vertrokken. Samen de schouders eronder en iets afmaken is in mijn nieuwe sector de standaard.”

Vrije uitloop leghennenhouder Henk Verwolf is donderdag 26 mei tafelgast op het Pluimvee Symposium Leg tijdens het onderdeel de Pluimveewereld draait door. Verwolf neemt samen met twee andere jonge leghennenhouders deel aan de open discussie onder leiding van voormalig politicus Felix Rottenberg rond het thema Te gek om pluimveehouder te zijn.

Lees het ondernemersverhaal van Henk en Marijke Verwolf woensdag 11 mei in het vakblad Pluimveeweb.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal