Pluimveeweb: Criteria Beter Leven-keurmerk aangepast

11-05-2016

Den Haag, woensdag 11 mei 2016
De Dierenbescherming wil de criteria voor het Beter Leven-keurmerk voor pluimvee aanpassen. Naar verwachting zullen deze criteria dan per 1 september in werking treden.

Een deel van de criteria ligt nu in conceptversie voor ter raadpleging en deze criteria worden pas definitief vastgesteld na de raadplegingsronde. De Dierenbescherming heeft, na evaluatie van de huidige criteria, voorstellen opgesteld voor herziening van de criteria voor vleeskuikens met 1, 2 en 3 sterren van het Beter Leven keurmerk en voor leghennen met 1, 2 en 3 sterren. De overige criteria zijn al definitief vastgesteld. Het betreft onder andere de criteria voor kalkoenen met 1 en 2 sterren. 

Algemene wijzigingen (pluimvee) 

  • De Dierenbescherming houdt zich het recht voor om bedrijven het gebruik van het Beter Leven keurmerk te onthouden, dan wel in te trekken. Hiervoor zijn uitsluitingscriteria opgesteld die zijn opgenomen in de criteria die jaarlijks worden gecontroleerd door de certificerende instelling.
  • Veehouderijbedrijven dienen aangesloten te zijn bij een door de Stichting Beter Leven keurmerk goedgekeurde ketenregisseur.
  • Met het oog op de brandveiligheid dient er minimaal eens in de 5 jaar een Agro Elektra Inspectie plaats te vinden. 
  • Alle verblijven zijn overal minimaal 2 meter hoog.
  • De inrichting/begroeiing van de vrije uitloop (waar van toepassing) is nader gespecificeerd.
  • Het gebruik van stroomdraden is niet toegestaan.
  • Er dienen afspraken te worden gemaakt met de dierenarts over de wijze van het euthanaseren van niet behandelbare dieren, en de beschikbaarheid van dierenarts voor het euthanaseren van wrak geworden dieren bij noodsituaties.
  • Er dient een één-op-één overeenkomst met een geborgde dierenarts te zijn afgesloten.
  • De pluimveehouder dient een actueel bedrijfsgezondheidsplan te hebben opgesteld met de geborgde pluimvee dierenarts waarmee de pluimveehouder een overeenkomst heeft.
  • De criteria zijn op basis van vragen uit de praktijk verder verduidelijkt en verder geüniformeerd over de diersoorten en de verschillende aantallen sterren.

Wijzigingen vleeskuikens 1, 2 en 3 sterren 

  • De overdekte uitloop dient minimaal aan de lange te zijn gemaakt van daglicht- en luchtdoorlatend materiaal dat maximaal 50% van de wind breekt en maximaal 50% schaduwwerking heeft (bijv. windbreek-/ventilatiegaas).
  • Voor vleeskuikens met 1 ster is beschreven hoe deelnemers bij bestaande stallen een overdekte uitloop kunnen realiseren die ingeklemd is tussen twee stallen.

Wijzigingen leghennen 1, 2 en 3 sterren

  • Pikblokken mogen niet uit dioxine houdend materiaal zijn gemaakt. Gasbetonblokken zijn daardoor niet langer toegestaan als piksteen.
  • Nieuwe zitstokken dienen aan de bovenkant afgerond en afgeplat (paddenstoelvorm) te zijn.
  • Bij leghennen 3 sterren zijn de criteria, die voorheen waren gebaseerd op Rondeel, nu veralgemeniseerd. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt in 2 scenario’s:
    • Scenario 1: het nachtverblijf heeft via één zijde een uitloopt die toegang geeft tot een overdekte uitloop. De overdekte uitloop komt uit op een bosrand of een vrije uitloop.
    • Scenario 2: het nachtverblijf geeft via meerdere zijdes toegang tot uitlopen. Hierbij komt minimaal één zijde uit op een vrije uitloop (evt. via een overdekte uitloop) en minimaal één zijde op een overdekte uitloop.

Reageren op criteria
Tijdens de raadplegingsronde kunnen uitsluitend deelnemers reageren op de voorgestelde wijzigingen. De ketenregisseurs zijn verantwoordelijk voor het informeren van de bij hen aangesloten primaire bedrijven en het verzamelen van de benodigde input van deze primaire bedrijven.

Deelnemers krijgen 6 weken om schriftelijk te reageren op de voorgestelde wijzigingen. Eventueel wordt er aanvullend nog een hoorzitting georganiseerd om aanvullende informatie van deelnemers te ontvangen. Reacties dienen vóór 31 mei schriftelijk te worden verstuurd aan de Stichting Beter Leven keurmerk, Postbus 85980, 2508 CJ Den Haag of aan info@beterlevenkeurmerk.nl.

Na vaststelling worden de criteria gepubliceerd op de website van de Stichting Beter Leven keurmerk met een ingangsdatum waarop deze nieuwe criteria van kracht worden.

Tekst:Tom Schotman & Stichting Beter Leven keurmerk

 
 

Inloggen op de ledenportal