Pluimveeweb: Nederland tweede landbouwexporteur ter wereld

06-06-2016

De wereldwijde landbouwexport bedroeg vorig jaar 81,3 miljard euro, dat is de hoogste waarde ooit. Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur in de wereld.

Dat blijkt uit de Internationaliseringsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Inclusief landbouwgerelateerde producten zoals landbouwmachines en meststoffen bedroeg de export bijna 90 miljard euro, dit is 21 procent van de totale Nederlandse goederenexport. Na Nederland volgen Duitsland, Brazilië en Frankrijk in de top vijf.

Vlees 7,6 miljard euro
De landbouwexport bestaat uit landbouwproducten en producten uit de voedingsmiddelenindustrie. Bloemen en planten zijn met een bedrag van 8,3 miljard euro de meest uitgevoerde landbouwproducten. Andere belangrijke producten zijn vlees (7,6 miljard euro), melk en zuivel (7,2 miljard euro) en groenten (6,3 miljard euro). Ook bereidingen van groenten en fruit staan in de top tien van landbouwexportgoederen.

Daarnaast is Nederland ook een grote exporteur van landbouwgerelateerde goederen, zoals meststoffen, landbouwmachines en gewasbeschermingsmiddelen. De exportwaarde van deze goederen is 8,6 miljard euro. Daarvan is een groot deel (81 procent) van Nederlandse makelij.

WTO en Eurostat
Ook uit cijfers van de World Trade Organisation (WTO) blijkt dat Nederland het tweede landbouwexportland ter wereld is. Maar ook andere bronnen melden een tweede positie voor Nederland: uit voorlopige cijfers van Eurostat en de landbouwministeries in Brazilië en de VS blijkt dat Nederland ook in 2015 de tweede landbouwexporteur is in de wereld. De achterstand op de VS is wel kleiner geworden door een afname in Amerikaanse landbouwexport.

Tekst:Fenneke Wiepkema

 
 

Inloggen op de ledenportal