Pluimveeweb: Gumboro druk Noord- en Oost Nederland verhoogd

16-06-2016

Na een relatief lange periode van rust rondom Gumboro uitbraken, stelt het Centraal Laboratorium voor Pluimvee (CLVP) uit Hardenberg nu weer een lichte toename van veldvirusdruk vast in Noord- en Oost Nederland. Ook via het EWS van de GD zijn er een aantal meldingen binnen gekomen.

„Klachten als verhoogde uitval, natte stallen, verminderde voeropname zijn hierbij waargenomen, maar het virus is ook aangetoond zonder duidelijke klinische verschijnselen. Bij sectie worden oedemateuze en ontstoken/bloederige bursa’s gevonden en in geringere mate spierbloedingen”, aldus  het CLVP.

Het eerste en belangrijkste advies van het CLVP is: enten! „En enten houdt in: goed enten, dus enten met een volle dosering en op basis van een entdatumbepaling (18 kuikens per stal of per VB). De zeven uitbraken die wij op deze korte periode hebben vastgesteld, zijn alle uitbraken waarbij geen entdatumbepaling is uitgevoerd.”

„Zonder dit onderzoek kan er dus te vroeg geënt worden en slaat de enting niet of onvoldoende aan, bijna gelijkwaardig aan niet enten. Bij te laat enten bestaat de kans dat het veldvirus toeslaat voordat de enting is aangeslagen en dus voldoende bescherming heeft op kunnen bouwen.” De kosten van een entdatumbepaling bedragen ongeveer 60 euro per stal. Volgens het CLVP is het meer dan de moeite waard voor de beste entresultaten.

Zware entstof

Het is volgens het CLVP verstandig om in een periode met verhoogde virusdruk te enten met een zware entstof. „Een zware entstof is iets duurder, maar het verschil met een lichte entstof is slechts ongeveer 0,6 cent per kuiken. Dit verschil is in vergelijking met kans op een uitbraak verwaarloosbaar.”

Daarnaast is het ontzettend belangrijk om goed aandacht te schenken aan het goed uitvoeren van de enting. Hiervoor kunnen pluimveehouders bij het CLVP een voorschrift opvragen.

Tekst:Tom Schotman & Centraal Laboratorium voor Pluimvee

 
 

Inloggen op de ledenportal