Pluimveeweb: Agrarische sector betaalt rekeningen ruim te laat

15-06-2016

Agrariërs betalen rekeningen gemiddeld 12 dagen te laat. Daarmee springt de sector er uit in vergelijking met andere sectoren. Ook factureert de landbouw relatief weinig digitaal.

Dat stelt het ING Economisch Bureau op basis van een peiling die in opdracht van het bank werd uitgevoerd door TNS Nipo onder 1.200 ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.
Mkb-bedrijven in de landbouw krijgen gemiddeld na 35 dagen uitbetaald, terwijl dat volgens afspraak al binnen 23 dagen zou moeten zijn. Van alle ondervraagde ondernemers krijgt 49 procent de facturen te laat betaald.

Ondernemers die direct aan de consument leveren moeten gemiddeld 21 dagen op betaling wachten. Dat is 5 dagen langer dan wat gemiddeld is overeengekomen. Ondernemingen die aan andere bedrijven leveren krijgen gemiddeld na 37 dagen betaald. Gemiddeld is dat 11 dagen te laat.

Onvoldoende cashflow

Onvoldoende cashflow bij de klant zien ondernemers in de landbouw als belangrijkste reden voor het feit dat een klant niet op tijd betaald. Daarnaast denkt men dat een inefficiënte administratie bij de klant ook een reden kan zijn.

In de landbouw wordt door minder dan 10 procent van de ondernemingen een boete in rekening gebracht wanneer niet tijdig wordt betaald en bij circa 30 procent gebeurt dat soms.

Tekst:Sjouke Jacobsen

 
 

Inloggen op de ledenportal