Pluimveeweb: 'Schone grondeieren bestaan niet'

23-06-2016

Vermeerderaars met vleeskuikenouderdieren moeten alles op alles zetten om het aantal grondeieren te beperken, want schone grondeieren waar goede eendagskuikens uitkomen bestaan niet.

Dat blijkt uit onderzoek van Cobb, zei de Braziliaan Eduardo Costa woensdag 22 juni tijdens een seminar van de fokkerij organisatie voor Nederlandse en Vlaamse broederijen in Veenendaal.

Volgens Costa is het essentieel dat vermeerderaars schone eieren leveren. „Het wassen van grondeieren is geen goede oplossing omdat dan de poriën dicht gaan zitten waardoor een geen zuurstof meer in het ei komt. Het gevolg is dat de uitkomst en kuikenkwaliteit beide dramatisch slecht zijn.”

Wanneer vermeerderaars veel grondeieren hebben en broederijen deze toch in willen leggen, is het volgens Costa het beste om de grondeieren op het pluimveebedrijf met een droge doek schoon te maken.

Nesthygiëne

Strooiselkwaliteit, nesthygiëne en nestonderhoud zijn ook essentiële punten om schone en goede broedeieren te kunnen leveren. Costa liet in zijn presentatie verschillende voorbeelden zien van nat strooisel, bevuilde legnesten en kapotte eierbanden, die hij wereldwijd op vermeerderingsbedrijven tegenkwam. Volgens hem is het cruciaal dat vermeerderaars dit voorkomen.

Vermeerderaars moeten voorkomen dat bacteriën in het ei doordringen omdat bacteriën een negatieve invloed hebben om het embryo, waardoor de kuikenkwaliteit en uitkomst tegenvallen. Daarom is het essentieel dat vermeerderaars broedeieren na het leggen zo snel mogelijk opslaan in een geconditioneerde broedei opslag.

Vermijd overmatig rollen

Volgens Costa moet het rollen van broedeieren naar bijvoorbeeld een eierinpakmachine zoveel mogelijk vermeden worden omdat dit een negatieve invloed heeft op uitkomst en kuikenkwaliteit. „Zorg ervoor dat dit stuk niet langer is dan een halve meter”, adviseerde hij.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal