Pluimveeweb: Brexit: 'op korte termijn nauwelijks gevolgen voor pluimveesector'

28-06-2016

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie heeft op korte termijn naar verwachting nauwelijks gevolgen voor de Nederlandse pluimveehouderij. „Hoewel de pond in waarde is gedaald, verwachten we dat Engelse consumenten dezelfde hoeveelheid kip blijven eten”, zegt Jeroen van den Hurk, sectormanager pluimveehouderij bij de Rabobank.

„Kip en eieren zijn relatief goedkope dierlijke eiwitten. We verwachten niet dat Engelse consumenten hierop direct gaan besparen nu de pond in waarde is gedaald en het voedsel voor hen dus duurder wordt. Dan gaan ze eerder besparen op duurdere voedingsmiddelen.”

De visie van de Rabobank staat hiermee haaks op die van de ABN Amro. ABN Amro verwacht dat de Brexit een negatieve invloed op de Nederlandse vleespluimveehouderij heeft omdat de pond in waarde is gedaald. Hierdoor wordt Nederlandse kip voor Engelse consumenten duurder, waardoor de consumptie af zou kunnen nemen. Dat zou volgens de bank tot lagere vleeskuikenprijzen in Nederland kunnen leiden

Import van kip nodig

Groot-Brittannië is de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse kip. Vooral veel Nederlandse kipfilets gaan naar het land. „Groot-Brittannië is voor ongeveer 70 procent zelfvoorzienend in pluimveevlees. De laatste jaren is dit zelfs nog iets gedaald omdat de consumptie harder is toegenomen dan de productie. Groot-Brittannië moet dus kip blijven importeren om aan de vraag te voldoen. En dat is goed nieuws voor de Nederlandse vleespluimveehouderij”, analyseert Van den Hurk.

Voor de lange termijn zijn de gevolgen van de  Brexit volgens Van den Hurk nog onduidelijk. „De EU moet nu handelsverdragen met Groot-Brittannië gaan sluiten. Het is nog onbekend hoe die eruit gaan zien.”

Legpluimvee

Voor de legpluimveesector is de invloed van de Brexit volgens Van den Hurk beperkt aangezien de Nederlandse legpluimveesector nauwelijks producten naar Groot-Brittannië exporteert.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal