Boerderij: AgruniekRijnvallei ziet kansen voor vrije-uitloopeieren

26-07-2016

De vraag naar eieren van kippen die buitenlopen neemt toe, constateert AgruniekRijnvallei.

De mengvoerfabrikant schrijft in zijn nieuwsbrief dat de markt voor vrije-uitloopeieren zich de laatste jaren fors heeft ontwikkeld en dat pakstations en eierhandelaren in gesprekken aangeven een sterke groei van de vraag naar die eieren te verwachten. Volgens AgruniekRijnvallei biedt deze groeimarkt kansen voor pluimveehouders, want bij een juiste aanpak kunnen zijn met freiland (vrije uitloop) en met biologische productie goede saldi behalen.

Toenemende vraag al in 2014 ingezet
Eierhandelaar Roel van Zetten in Ommeren, prominent aanwezig in de afzet van scharrel-, vrije uitloop en biologische eieren, bevestigt de toenemende vraag naar uitloopeieren. Die is al in 2014 ingezet; een beetje in Nederland, maar vooral in Duitsland. Mede als gevolg van acties van organisaties zoals Wakker Dier, doordat consumenten wat meer geld overhebben voor dit soort eieren en doordat de vraag vanuit de eiproductenindustrie is toegenomen.

Van Zetten maakt de kanttekening dat die gestegen vraag (KAT-)gecertificeerde eieren betreft. Hij voegt toe dat pluimveehouders moeten waken voor al te veel optimisme en zich moeten bezinnen voor zij gaan investeren in deze productiewijze. In Spanje, Polen en Frankrijk zijn pluimveehouders die deze eieren goedkoper kunnen produceren dan in Nederland, dus kan de vraag van de industrie naar vrije-uitloopeieren zomaar voor een deel vanuit die landen worden ingevuld.

Meerprijs loopt op tot 2 cent
Voor eieren van kippen van vrije uitloop wordt wel tot 2 cent meer betaald op de prijs voor scharreleieren. Steeds meer pluimveehouders proberen echter voor vrije-uitloopeieren een afspraak te maken voor een vaste prijs, net zoals voor biologische eieren gebeurt. Daarmee willen ze voorkomen dat de opbrengstprijs voor vrije-uitloopeieren mee daalt met de prijs van scharreleieren.

 
 

Inloggen op de ledenportal