Pluimveeweb: Brabantse agrariƫrs overwegen kort geding voor vergoeding hagelschade

23-08-2016

Brabantse agrariërs overwegen een kort geding voor de vergoeding van de schade omdat de grote agrarische verzekeraars nog altijd weigeren uit te betalen. Vermeerderaar Peter Hurkmans is een van de gedupeerden.

Een groep door storm en hagel getroffen boeren neemt het heft in eigen handen en denkt na over juridische stappen tegen de verzekeringsmaatschappijen en hun tussenpersonen. Donderdagavond was er een bijeenkomst in Maarheeze waar zo’n 85 boeren, die niet de gehele schade kregen uitgekeerd van de verzekeraar, op af kwamen.  Adviseur Henk Antonissen van Antonissen Agrarisch Advies schat dat dit ongeveer driekwart van het totale aantal boeren in de regio is die geen vergoeding kreeg van de verzekeraar.

Discussie over hagel- of stormschade
Brabantse boeren leden op 23 juni een schade van in totaal 100 miljoen euro. Meteen werd al duidelijk dat niet alle schade gedekt zou worden omdat een aantal agrariërs niet of onvoldoende verzekerd bleken te zijn. Er is discussie of de schade onder storm- of hagelschade valt. Volgens Antonissen, die samen met een ander adviesbureau en drie voerbedrijven de bijeenkomst organiseerden, hebben intermediars de verplichting de agrariërs te informeren en te waarschuwen waar nodig.

ZLTO onderzoekt haalbaarheid kort geding
Bij die bijeenkomst is de intentie en de wil uitgesproken om een kort geding te starten. ZLTO onderzoekt de haalbaarheid van een kort geding om te bewerkstelligen dat de grote verzekeraars de storm erkennen als de veroorzaker van de schade. ZLTO meent dat de gedupeerde leden recht hebben op een schadevergoeding omdat de schade het gevolg is van extreem harde storm en niet van hagel. Er hebben zich tot nu toe 100 leden bij ZLTO gemeld van wie hun verzekeraar weigert een schadebedrag uit te keren.

Gedupeerde vermeerderaar
Peter Hurkmans, vermeerderaar in Someren, heeft schade aan zijn vier stallen. „Bij alle vier de stallen zijn de daken helemaal kapot. Overal kwam water binnen. We hebben het dak dichtgelegd met zeil en de natte mest eruit gereden. De productie daalde maar is toch redelijk goed hersteld. De bevruchting is ook gedaald. Het koppel is nu 57 weken. We zijn nu de daken aan het herstellen.”

Hurkmans is verzekerd bij ASR en heeft een uitgebreide stormverzekering maar de hagelschade blijkt daar niet onder te vallen. „Toen we 10 jaar geleden onze nieuwe stallen verzekerden, werd ons alleen een stormverzekering geadviseerd. Bij nieuwe stallen was een hagelschadeverzekering niet nodig en anders viel het wel in de stormverzekering. Daar willen we ze nu op aanspreken”, zegt de Brabantse vermeerderaar. De verzekeraar wil namelijk de daken niet vergoeden want de hagel is geen stormschade. De buurman, verzekerd bij een andere partij, ontving wel direct alle schade.

Hurkmans heeft € 200.000 schade en moet die voorlopig zelf financieren. Hij heeft rechtsbijstand ingeschakeld en gaat uit van een goede afloop.

Op 16 augustus was Peter Hurkmans in het NOS -journaal en bij Hart van Nederland.
Bekijk hier de SBS6 uitzending van Hart van Nederland. Peter Hurkmans komt op 9:00 minuten in beeld.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal