Pluimveeweb: Criminelen slaan vaker toe op het platteland

28-08-2016

Boeren en tuinders krijgen steeds vaker te maken met criminaliteit. Diefstal op het boererf of op het land. Ook diefstal van kleiner materieel neemt toe, net zoals het gebruik van boerenschuren voor productie van drugs.

Criminelen zijn actiever op het platteland. Vooral de diefstal van diesel is explosief gestegen. Maar ook diefstal van kleiner materieel en pas afgeleverde gewasbeschermingsmiddelen neemt toe, net zoals het gebruik van boerenschuren voor productie van drugs.

Beveiligsscan
Vorig jaar deed LTO een ledenonderzoek om te peilen of boeren en tuinders behoefte hebben aan begeleiding en advies over de te nemen maatregelen om bedrijven beter te beveiligen tegen inbraak, diefstal en ongewenst bezoek. Uit de reacties bleek dat 61% van de boeren en tuinders het nut zien van een beveiligingsscan en daarvan gebruik willen maken. In de praktijk komt daar neer op een bedrijfsbezoek door een onafhankelijke deskundige, die risico’s op een rij zet met mogelijke beveiligingsmaatregelen om hier iets aan te doen.

Geen subsidie in 2016
Na het succesvolle project Beveilig Mijn BoerenBedrijf in 2015, geeft LTO een vervolg aan het project. Dit jaar zijn er door het ministerie van Veiligheid en Justitie 500 gratis beveiligingsscans beschikbaar gesteld voor agrarische ondernemers die lid zijn van één van de LTO-organisaties (LTO Noord, ZLTO en LLTB). Verschil met de actie van vorig jaar: Investeren in beveiligingsmaatregelen wordt niet meer gesubsidieerd door het ministerie. Agrariërs die gebruik willen maken van een gratis beveiligingsscan, kunnen zich melden op www.beveiligmijnboerenbedrijf.nu.

Bekijk hier het filmpje Beveilig mijn Boerenbedrijf.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal