Pluimveeweb: Voer ontwikkelen dichtbij praktijk

27-09-2016

Onlangs organiseerde P. Bos veevoeders een studieavond voor legpluimveehouders. Het maken van pluimveevoer en het voeren en houden van kippen met onbehandelde snavels kwam uitgebreid aan bod.

Ruim 100 legpluimveehouders bezochten de pluimveestudieavond van P. Bos Veevoeders in Ederveen.

Afgestemd op praktijk
Het doel van P. Bos veevoeders is pluimveevoeders ontwikkelen die afgestemd zijn op de praktijk. Mark van Ingen, legpluimveespecialistfunctie P. Bos veevoeders: „Voor de legpluimveevoeders werken we met constante samenstellingen. Dat is belangrijk voor constante resultaten.” Voeders dienen afgestemd te zijn op de praktijk. P. Bos voert een praktijkproef met leghennen uit om zo legpluimveevoer dat afgestemd is op de praktijk, te kunnen maken. Voer voor onbehandelde hennen is nog belangrijker omdat de schade bij stress groter is dan bij kippen met behandelde snavels.

Voeraapassingen voor onbehandelde kippen
Volgens van Ingen is de structuur voer belangrijk: een homogene en egale structuur geeft minder ontmenging van het voer. „Niet te fijn om ervoor te zorgen dat het voer voldoende scherp blijft. Door het enkelvoudig malen en walsen van de grondstoffen, wordt elke grondstof afzonderlijk behandeld waardoor we per grondstof kunnen bepalen hoe fijn er gewalst wordt”, legde Mark van Ingen uit. De pluimveehouders kregen een kijkje in de keuken van de voerfabriek met foto’s en uitleg over het samenstellen van het voer.

Bij onbehandelde hennen kan het verenpikken problemen opleveren. De lever- en darmgezondheid is van essentieel belang. Door het gebruik van een aanzienlijk aandeel haver in het leghennenvoer, wordt de spiermaag beter geprikkeld en daarmee blijft de vertering in de darmen op een beter niveau en verbetert de mestkwaliteit. De praktijkproef bevestigde dit waardoor P. Bos het aandeel haver in de legpluimveevoeders heeft verhoogd voor een optimale darmgezondheid.

Verder gebruikt P. Bos veevoeders luxe premixen met goed beschikbare spoorelementen. Bij de grondstofkeuze is de inzet van goede vezels en het gebruik van voldoende ruw eiwit en een ruime aanbod van  aminozuren, zoals methionine en cysteïne belangrijk.

Maatwerk per bedrijf en samen met de pluimveespecialist de kippen goed volgen en snel acties ondernemen was de belangrijke boodschap op de studieavond.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal