Pluimveeweb: 6 miljoen voor lespakket voor gezond eten

06-10-2016

Het kabinet komt met een uitgebreid totaalpakket voor voedseleducatie waaruit scholen zelf eenvoudig een keuze kunnen maken om kinderen te leren wat goed en gezond eten is. Stichting Blij met een Ei is blij met het initiatief.

Het gaat om nieuwe en bestaande activiteiten, zoals smaak- en kooklessen, groente en fruit in de klas, schooltuinen, bedrijfsbezoeken en voedingslessen die voortaan via één loket worden aangeboden. Met hulp van regionale makelaars kunnen scholen uit dit aanbod een pakket op maat samenstellen. De staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) trekken hiervoor jaarlijks 5,7 miljoen euro uit.

Jong leren eten
Met de aanpak ‘Jong Leren Eten’ wil het kabinet zoveel mogelijk kinderen voedsel laten proeven, ervaren en beleven. Dat verbetert de gezondheid van kinderen en hun leerprestaties. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen nu onvoldoende gezond eten: minder dan 1% van hen eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en minder dan 5% de aanbevolen twee stuks fruit per dag. Meer dan één op de tien kinderen tussen de 4 en 20 jaar heeft overgewicht. Bovendien weten veel kinderen niet waar hun eten vandaan komt, hoe het geproduceerd wordt, wat pure smaak is en hoe zij eten kunnen bereiden en bewaren.

Aanbod fors uitgebreid
Het aanbod waaruit scholen kunnen kiezen, wordt fors uitgebreid. Zo komen er meer smaaklessen en krijgen scholen voortaan ook de mogelijkheid om kooklessen aan te bieden. Verder stelt het kabinet  provinciale uitvoeringsbudgetten beschikbaar voor lokale en regionale activiteiten zoals boerderijeducatie, bedrijfsbezoeken en schooltuinen. Ook vraagt het kabinet het bedrijfsleven een bijdrage te leveren, bijvoorbeeld door excursies voor scholen mogelijk te maken via vouchers. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in landelijke onderwijsondersteuning via nascholingsvouchers voor docenten.

Een loket
Er is nu een loket, de internetportal jonglereneten.nl waarop scholen eenvoudig kunnen zien welk aanbod er zowel landelijk als in de regio beschikbaar is. Ook wordt gebruik gemaakt van bestaande websites als gezondeschool.nl en groengelinkt.nl die al een groot bereik hebben in het onderwijs. Verder komt er een landelijk dekkend netwerk van adviseurs die de wensen van scholen gaan koppelen aan het aanbod. Deze makelaars, veelal afkomstig van GGD en Natuur- en Milieueducatie, gaan vanaf januari 2017 aan de slag.

Uitdaging voor sector
Alex Janssen, voorzitter stichting Blij met een Ei:  „Dit initiatief sluit volledig aan bij de behoefte die wij als stichting Blij met een Ei momenteel aan het peilen zijn. We zijn ook op zoek waar leerkrachten hun kennis over voeding voor lesmateriaal halen. Het is goed dat er vanuit de overheid nu middelen beschikbaar komen om voeding in het onderwijs op de kaart te zetten. Aan de sector, inclusief stichtingen als Blij met een Ei, de uitdaging om daar aansluiting proberen te zoeken met onze belangenbehartigers.”

In de huidige lesmaterialen worden regelmatig foute en onjuiste zaken weergegeven. Leerkrachten dienen kinderen ongekleurde informatie te verstrekken. Blij met een Ei werkt via lespakketten, Eggazine en andere voorlichtingsmaterialen hieraan mee. Deze zijn te bestellen via de website. Pluimveehouders en sponsors maken de activiteiten van  Blij met een Ei mogelijk dragen bij via hun steun.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal