Pluimveeweb: Vogelgriep verspreidde zich via trekvogels

17-10-2016

zaterdag 15 oktober 2016
De vogelgriep die twee jaar geleden uitbrak, is zeer waarschijnlijk verspreid door trekvogels. Nederlandse onderzoekers hebben in een internationaal team van wetenschappers onderzocht hoe het H5N8-virus zich snel over de wereld kon verspreiden. Vrijdag 14 oktober publiceren zij hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Science, schrijft de NOS.

Het virus brak uit in Zuid-Korea in 2014 en al snel raakten vogels in Japan, Noord-Amerika en Europa besmet. In Nederland werden in onder meer Barneveld, Zoeterwoude en Hekendorp tienduizenden kippen geruimd. Rondom de getroffen bedrijven werd een vervoersverbod ingesteld en mocht pluimvee niet meer naar buiten.

Waarschuwing
Het was onduidelijk hoe de vogelgriep zich zo snel, over zo een groot gebied kon verspreiden. Wetenschappers dachten dat er geen vogels van Oost-Azië naar Europa vliegen. Ook is er geen vervoer van pluimvee tussen die gebieden.

29 onderzoeksinstituten over de hele wereld deden onderzoek naar trekvogelsoorten die gevoelig waren voor H5N8. Die concluderen nu dat de vogels toch waarschijnlijk van Azië, via broedgebieden in het poolgebied, naar Noord-Amerika en Europa trekken. De wetenschappers denken dat ze door het onderzoek in de toekomst beter kunnen voorspellen hoe een vogelgriep zich verspreidt.

Thijs Kuiken van het Erasmus MC deed mee aan het onderzoek. Hij is enthousiast dat een internationaal onderzoek met deze resultaten komt en is overtuigd van de impact ervan. „Nu we meer weten over de rol van trekvogels in de verspreiding van vogelgriep, moet het in de toekomst mogelijk zijn om bijvoorbeeld pluimveehouders veel eerder te waarschuwen over mogelijke virus-uitbraken”, zegt hij tegen de NOS.  

Pluimvee gescheiden houden
In een begeleidend commentaar in Science schrijft de Britse onderzoeker Colin Russell dat de stelling dat ‘zieke vogels niet vliegen’, zoals sommige wetenschappers wel beweerden, nu wel weerlegt is. „Ja”, zegt Kuiken, „Het gaat om een hoogpathogeen virus dat erg dodelijk is voor kippen. Wilde vogels hebben er echter weinig last van, maar kunnen het virus wel uitscheiden. Dat zagen we ook bij H5N1. En het lijkt er zelfs op dat H5N8 zich nog makkelijker laat verspreiden.” Trekvogels afschieten zou het virus niet stoppen, zegt Kuiken. „De enige methode om uitbraken te voorkomen is het pluimvee goed gescheiden houden van wilde vogels.”

Zie voor meer informatie het artikel Role for migratory wild birds in the global spread of avian influenza H5N8 op de site van Science.

Tekst:Tom Schotman, NOS & Agriholland

 
 

Inloggen op de ledenportal