Pluimveeweb: Reactie legpluimveesector op onjuiste informatie stickeractie Coop

17-10-2016

LTO, Blij met een Ei en de mmmEggies hebben gereageerd op een actie van Coop supermarkten. In het actieboek zijn volledig misplaatste foto's geplaatst die de consument fout voorlichten.

Voor het actieboekje ‘Onze vershelden’ van de Coop kunnen consumenten stickers sparen die ze daarin kunnen plakken. Een leuke actie totdat de informatie over eieren kwam.

Misplaatste foto’s
Via de mmmEggies kwam het actieboekje van de Coop onder de aandacht. Op bladzijde 58 van het boekje zijn volledig misplaatste foto’s geplaatst, die suggestief en misleidend zijn. Zo zijn er foto’s van vleeskuikens geplaatst bij de tekst van het scharrelei, bij het legbatterij-ei, overigens een foute benaming, een foto van vleeskuikens op een vrachtwagen en bij het biologische ei staat een foto van hobbykippen.

Reacties
LTO Nederland heeft direct een brief gestuurd. „Een ongepaste manier van voorlichting en promotie. Erg jammer, want hiermee wordt geen recht gedaan aan de wijze waarop de Nederlandse pluimveehouders kippen houden. Dit is geen gepaste manier van voorlichting en promotie”, zegt Eric Hubers, voorzitter Vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP in een schriftelijke reactie aan de directie van Coop.

Blij met een Ei voorzitter Alex Janssen heeft namens Stichting Blij met een Ei gereageerd. „Dit zijn feitelijke onwaarheden. Erg vervelend dat die op deze manier bij consumenten terecht komen. Via Blij met een Ei kunnen organisaties en consumenten gratis informatie opvragen en downloaden. Ik hoop dat ook Anevei en pakstations dit probleem ook oppakken. De supermarken zijn tenslotte hun klanten”, aldus de voorzitter.

Natuurlijk lieten de mmmEggies dit niet ongemerkt voorbijgaan en hebben ze de Coop directie ook aangesproken. „Wij promoten het Nederlandse ei en laten graag zien hoe we werkelijk kippen houden in Nederland en wat de verschillen tussen de soorten eieren zijn. Een gemiste kans voor de Coop”, reageert Carla van de Kruijs, voorzitter werkgroep consument van de mmmEggies.

Werkbezoek
Alle drie hebben de Coop uitgenodigd voor een werkbezoek aan de legpluimveesector waarbij ze kennis kunnen nemen van de wijze waarop de kippen in Nederland gehouden worden en eieren geproduceerd worden, in alle verschillende houderijsystemen. „Blij met een Ei heeft het digitale Eggazine meegestuurd. Het gratis magazine waarin de legpluimveehouderij toegelicht wordt met juiste foto’s en teksten”, aldus Alex Janssen.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal