Boerderij: 'Geen gelijk speelveld door Oekraïense eieren'

21-10-2016

   Jan Willem Lagerweij

In 2015 ontstond in de Verenigde Staten door een uitbraak van vogelgriep een tekort aan eieren. Vanuit Nederland konden deze tekorten snel worden aangevuld; de eierprijzen stegen voor een zomerperiode tot ongekende hoogte.

In 2015 ontstond in de Verenigde Staten door een uitbraak van vogelgriep een tekort aan eieren. Vanuit Nederland konden deze tekorten snel worden aangevuld; de eierprijzen stegen voor een zomerperiode tot ongekende hoogte. Nederlandse legpluimveehouders kregen eindelijk, na de slechte jaren 2013-'14, weer enige financiële lucht.

Na elke berg volgt er echter een dal. De productie in de VS is weer op het oude niveau en in sommige Europese landen is de productie stijgende. Bovendien worden de legprestaties elk jaar een tikkeltje beter, bij een gelijkblijvend aantal leghennen komen er toch meer eieren. De hoge prijzen van 2015 zijn verleden tijd, de netto verdiensten voor de legpluimveehouder marginaal.

Invoer van eieren buiten EU

Bij een dergelijke situatie steekt het des te meer als er eieren of eiproducten van buiten de Europese Unie worden ingevoerd. Deze eieren voldoen veelal niet aan de door onze eigen overheid gestelde eisen ten aanzien van volksgezondheid, milieu, arbeidsvoorwaarden, handelsnormen enzovoort. Kortom, een ongelijk speelveld wordt gecreëerd.

Vanuit Polen horen we ook geluiden dat er Oekraïense eieren op de EU-markt worden gebracht onder een Pools label. Eieren die direct geleverd worden aan de industrie kunnen zelfs vrijstelling krijgen van de stempelplicht. Controle op herkomst wordt daarmee praktisch onmogelijk.

Zelfde eisen als voor Nederlandse eieren nodig

Alle redenen voor ons als vakgroep pluimvee van LTO/NOP om dit aan te kaarten bij de autoriteiten. Eieren die van buiten de EU worden ingevoerd, dienen te voldoen aan dezelfde eisen als de eieren die in Nederland en de EU wordt geproduceerd. Alle eieren dus stempelen op het bedrijf van productie, ook in Polen en de Oekraïne. Geen vrijstellingen meer verlenen voor ongestempelde, geïmporteerde eieren en vooral scherpe controle daarop.

Ambtelijke capaciteit is er meer dan voldoende, bijvoorbeeld door de IKB-EI bedrijven niet meer per definitie eenmaal per drie jaar door de NCAE te laten controleren.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal