Pluimveeweb: Scharrelkip slechter voor gezondheid boer en buren dan legbatterij

23-10-2016

Met het verbod op de legbatterij is het welzijn van de kip verbeterd. Maar de leghen produceert bij het scharrelen zo veel stof dat de gezondheid van de veehouders en de omwonenden is verslechterd. Dat blijkt uit een promotieonderzoek.

Naar aanleiding van het promotieonderzoek van Albert Winkel, promovendus Wageningen Universiteit, kopte de Volkskrant 21 oktober “Scharrelkip slechter voor gezondheid boer en buren dan legbatterij”.

Paradox
Winkel signaleert een akelige paradox. ‘De leghen kan in de volièrestal lekker scharrelen, maar daarbij produceert ze zo veel stof dat de veehouder klachten aan zijn luchtwegen krijgt.’ Ook omwonenden hebben veel meer last van fijnstof dan vroeger.

Anders dan het bekende fijnstof van kleine roetdeeltjes uit verkeer en industrie, is het opgescharrelde stallenstof een heterogeen allegaartje van mest, veren, huidschilfers en voer vermengd met de houtkrullen. Allerlei levende bacteriën en dode micro-organismen kunnen met dat fijnstof meeliften en gezondheidsschade veroorzaken.

Winkel onderzocht ook technieken die de uitstoot reduceren. Op termijn moeten stalsystemen volgens hem zo worden ontworpen dat de grote geventileerde ruimten waar de kippen eten, leggen en slapen geen hinder veroorzaken.

Gemiste kans
Hoogleraar milieu-epidemiologie Dick Heederik van de Universiteit Utrecht noemt het ‘een gemiste kans’ dat eind jaren negentig niet tegelijk met het dierenwelzijn ook naar de arbeidsomstandigheden van de pluimveehouder is gekeken. ‘Een advies van de Gezondheidsraad daarover is nooit ter harte genomen’, zegt Heederik, niet bij het Wageningse onderzoek betrokken. ‘Het is nu een grote uitdaging om een stal te ontwerpen die voldoet aan de eisen voor dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en gezondheid van omwonenden.’

Omroep Gelderland
Zondag 23 oktober vanaf 18 uur is Hennie de Haan, voorzitter Nederlandse Vakbond  Pluimveehouders, te horen met een reactie op fijnstof als gevolg van omschakeling naar scharrelsystemen. Bekijk hier de uitzending.

Tekst:Monique van Loon / Volkskrant

 
 

Inloggen op de ledenportal