Pluimveeweb: Belgen gaan akkoord met CETA-verdrag

30-10-2016

België gaat akkoord met het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. Dat melden Belgische media. De overheid en politiek wilden meer garanties over de arbitragerechtbanken die over conflicten rond investeringen moeten oordelen en over de import van landbouwproducten.

De Waalse premier Paul Magnette en andere Belgische regionale leiders gingen na dagen van koppig verzet overstag. Aan hun kritiekpunten over de import van landbouw producten wordt tegemoetgekomen in een aan het verdrag gehechte verklaring.

Nederlandsen landbouworganisaties willen net als België betere handelsvoorwaarden voor de invoer van landbouwproducten, waaronder kippenvlees. Zij zijn bang dat de import van goedkoop kippenvlees, dat niet volgens dezelfde regels is geproduceerd als in Europa, tot concurrentievervalsing zal lieden. Ze eisen daarnaast compensatie vanuit de EU voor eventuele financiële schade veroorzaakt door het verdrag.

Uitstel overleg
Het verdrag wordt echter nog niet donderdag officieel bezegeld. De geplande top tussen de EU en Canada is tot nader order uitgesteld. Canada heeft laten weten klaar te staan om het verdrag te ondertekenen als Europa er klaar voor is.

De ambassadeurs van de 27 andere EU-lidstaten gaan zich nu over de teksten buigen. Daarna hebben het Belgische federale parlement en de parlementen van de deelstaten tot vrijdag middernacht de tijd om het goed te keuren, aldus Michel.

Afronden procedures
Daarna is de weg vrij voor ondertekening door de EU en Canada. Michel denkt dat dat volgende week kan gebeuren. EU-president Donald Tusk liet weten pas contact met de Canadese premier Justin Trudeau op te nemen als alle procedures zijn afgerond.

Na de ondertekening moet het Europees Parlement het verdrag ratificeren, waarna het voorlopig in werking kan treden. De importtarieven verdwijnen dan bijna volledig, waardoor de handel een forse impuls kan krijgen. Voor volledige inwerkingtreding moeten alle nationale en regionale parlementen CETA ratificeren. Pas daarna wordt bijvoorbeeld het arbitragesysteem ICS van kracht.

Tekst:Reinout Burgers

 
 

Inloggen op de ledenportal