Boerderij: Vogelgriep H5N8 bij vogels Monnickendam

10-11-2016

Het vogelgriepvirus dat woensdag is aangetroffen bij dode wilde vogels in het Noord-Hollandse Monnickendam, is getypeerd als een hoogpathogeen H5N8-virus.

Dat meldt Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). De dode kuifeenden en futen werden gevonden rond de Gouwsee. In de directe omgeving zijn geen pluimveebedrijven. Het WBVR roept op om dode wilde vogels te melden, zodat deze onderzocht kunnen worden op de aanwezigheid van het H5N8-virus. Volgens een NVWA-woordvoerder donderdagmiddag komen er vanuit het hele land meldingen van dode vogels. Verdere details worden hierover niet medegedeeld.

Ook in andere Europese landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Polen, Hongarije en Kroatië zijn dode vogels gevonden die besmet waren met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8. 

Ophokplicht
Als voorzorgsmaatregel heeft staatssecretaris Martijn van Dam vanaf dinsdagavond een ophokplicht ingesteld. Commercieel pluimvee moet binnen een gebouw gebracht worden, niet commercieel pluimvee moet in een gebouw of volière gehouden worden. Op ruim 300 Nederlandse pluimveebedrijven mogen de kippen hierdoor voorlopig niet naar buiten. De regeling treft vooral legpluimveebedrijven die buitenuitloop hebben. In totaal waren er in 2015 175 legpluimveebedrijven met vrije uitloop en 126 biologische legpluimveebedrijven volgens cijfers van de Europese Commissie.

Vrije-uitloopeieren mogen als zodanig worden afgezet
Gevolgen hiervan voor de pluimveesector zijn nog beperkt. Op de export van pluimveevlees heeft de ophokplicht en meldingen bij wilde vogels op dit moment geen invloed, zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de pluimveeslachterijenorganisatie Nepluvi. Dat wordt anders indien er een uitbraak is op een commercieel pluimveebedrijf.

Vrije-uitloopeieren mogen als dusdanig verkocht blijven worden, mits de ophokplicht niet langer dan 12 weken geldt. Een einddatum van de maatregel is niet bekend. Voor biologische eieren gelden andere regels en staat geen maximale lengte van een ophokplicht.

Pluimveesector blij met voortvarendheid ministerie
De pluimveesector is erg blij met de voortvarendheid van het ministerie. “We zijn er erg gelukkig mee dat door de overheid zo adequaat en verantwoord is gehandeld,” zegt Eric Hubers, voorzitter van de pluimveevakgroep van LTO/NOP. Hij noemt de dreiging prominent gezien de dode vogels die overal gevonden zijn.

De sector probeert er volgens hem ook zelf alles aan te doen om besmetting te voorkomen, door een extra tandje bij te zetten op het gebied het gebied van biosecurity en door het hanteren van extra hygiënemaatregelen. Verschillende bijeenkomsten en open dagen zijn afgelast.

 
 

Inloggen op de ledenportal