Boerderij: Groot kalkoenenbedrijf in Cloppenburg geruimd

23-11-2016
In de Landkreis Cloppenburg in Nedersaksen, niet ver van de Nederlandse grens, moeten op een kalkoenenbedrijf 16.000 dieren worden geruimd. De verdenking is ontstaan dat ze vogelgriep H5 hebben opgelopen.

Of het om de zeer besmettelijke variant H5N8 gaat, moet nog worden vastgesteld door het referentielaboratorium FLI. Deze informatie maakte de Landkreis woensdag bekend.

Momenteel wordt nagegaan of het noodzakelijk is om al het pluimvee binnen een straal van 1 kilometer rond het bedrijf te ruimen. Of dat gebeurt hangt mede af van de uitslagen van de onderzoeken die het FLI uitvoert. Er is sowieso een gesloten gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf ingesteld en een observatiegebied van 10 kilometer rondom dit bedrijf. Hier geldt het gebruikelijke transportverbod voor pluimveegerelateerde producten en materiaal.

Steeds meer besmettingen ontdekt

In heel Duitsland worden steeds meer gevallen van besmetting met H5N8 ontdekt. Zowel bij dode, wilde vogels als ook op pluimveehouderijen. Dat heeft tot gevolg dat het aantal te ruimen of inmiddels geruimde commerciële en hobbymatig gehouden pluimveestapels, toeneemt. In de getroffen gebieden geldt een ophokplicht, of wordt dit op korte termijn van kracht.

Het virus breidt zich niet alleen in Duitsland uit, maar ook in Scandinavië. De Zweedse rijksdienst voor landbouw in Jönköping meldde woensdag dat een leghennenbedrijf bij Helsingborg in het zuidwesten van het land is getroffen door vogelgriep. Ook dit bedrijf is inmiddels geruimd en er gelden transportbeperkingen rond dit bedrijf.

Lees meer over vogelgriep in het dossier
 
 
 

Inloggen op de ledenportal