Boerderij: Vogelgriep bij hobbypluimvee Den Oever

22-11-2016
Bij hobbypluimvee in het Noord-Hollandse Den Oever is hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld.

Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een Kamerbrief, waarin hij een update geeft over de situatie rondom aviaire influenza (zie pdf's met kaarten onderaan dit artikel).

Bij hobbypluimvee in het Noord-Hollandse Den Oever is hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld. Het virus werd gevonden bij een dode zwaan van de hobbypluimveehouder, en na nader onderzoek ook bij een eend en kip. Vrijdag is al het gevogelte van de hobbypluimveehouder gedood en bleek dat inmiddels meerdere dieren ziek waren.

H5N8 op 7 plaatsen in Nederland vastgesteld

In Nederland is het virus bij dode wilde watervogels in 7 plaatsen vastgesteld meldt Van Dam: in het Noord-Hollandse Monnickendam, Oostzaan, Medemblik en Durgerdam, en in Zeewolde (Flevoland), Rotterdam (Zuid-Holland) en Werkendam (Noord-Brabant). Daarnaast zijn er nog een tiental plaatsen verspreid over Nederland waarvan de testresultaten onderweg zijn. Daaronder zijn Apeldoorn (Gelderland), Oss en Uden (Noord-Brabant) (bekijk de pdf's met kaarten onderaan dit artikel.

Ophokplicht en bezoekersverbod blijven van kracht

De ingestelde maatregelen waaronder de ophok- en afschermplicht en het bezoekersverbod, blijven dan ook van kracht. De deskundigengroep Dierziekten zal de situatie wekelijks opnieuw beoordelen. Momenteel is nog altijd sprake van 'een aanzienlijk verhoogd risico', aldus de deskundigengroep.

De NVWA houdt toezicht op het naleven van de maatregelen, en heeft alle pluimveebedrijven met uitloop bezocht en geconstateerd dat de ophokplicht goed wordt nageleefd. De komende weken gaat de NVWA ook toezien op naleving van het bezoekersverbod en het daaraan gekoppelde hygiëneprotocol voor pluimveebedrijven.

Informatie over vaccinatie ingewonnen

Van Dam meldt in de brief informatie te hebben ingewonnen over het inzetten van vaccins in onder andere dierentuinen. De werkzaamheid van het in Europa registreerde vaccin, dat gebaseerd is op vogelgriep van het type H5N2, zal volgens Wageningen Bioveterinary Research waarschijnlijk uiterst gering zijn tegen het huidige H5N8-virus. Die conclusie gaat de staatssecretaris bespreken met vertegenwoordigers van dierentuinen.

Hulp van Defensie in strijd vogelgriep

Rijkswaterstaat heeft de hulp van Defensie ingeroepen in de strijd tegen vogelgriep. Met de ScanEagle werd het Veluwemeer afgezocht naar dode vogels. De ScanEagle is een onbemand vliegtuigje en vloog op een hoogte van 500 tot 1.000 meter boven het water. Met een daglichtcamera werden de beelden live doorgestuurd naar onder andere de beeldanalisten op de grond.

De locaties met dode vogels werden doorgegeven aan Rijkswaterstaat, die buitendijks verantwoordelijk is voor het opruimen van de dode vogels. Het is voor het eerst dat de Scan Eagle werd ingezet om te zoeken naar dode dieren.

Lees meer over vogelgriep in het dossier
 
 
 

Inloggen op de ledenportal