Boerderij: Vogelgriep: niet alleen beperkingen voor pluimvee

28-11-2016
De maatregelen in het gebied rondom het AI-besmette eendenbedrijf in Biddinghuizen raakt vooral pluimveebedrijven en verwerkers. Maar ook bedrijven met ander vee hebben ermee te maken.

Rond het met hoogpathogeen AI-virus besmette eendenbedrijf in Biddinghuizen is een beschermings- en een toezichtsgebied ingesteld met een straal van 3 en 10 kilometer. Bij Ermelo is het gebied iets opgerekt, omdat in Ermelo een eendenbedrijf ligt van dezelfde eigenaar als het eendenbedrijf in Biddinghuizen.

Binnen deze gebieden geldt een vervoersverbod van gevogelte en eieren. Binnen het beschermingsgebied is ook vervoer van karkassen van gevogelte is verboden, tenzij dit vervoer plaatsvindt ter verwijdering van de karkassen.

Vervoersverboden

Het vervoer van ander vee, konijnen en pelsdieren is ook verboden. Tenzij het vervoer van evenhoevigen naar de wei betreft, of dat het vervoer noodzakelijk is in verband met het melken van de dieren, of als er bij een paardachtige sprake is van een levensbedreigende situatie.

Vervoer van sperma van gevogelte valt ook onder hert vervoersverbod, terwijl vervoer van sperma van ander vee alleen toegestaan is indien het plaatsvindt volgens een door de minister goedgekeurd hygiëneprotocol.

Vervoer van diervoeders is alleen toegestaan als de voeders rechtstreeks naar de plaats van bestemming worden vervoerd en dat gebeurt volgens een goedgekeurd hygiëneprotocol.

Vervoersrestricties bij melk

Vervoer van melk is alleen aan restricties gebonden als de melk komt van bedrijven waar ook commercieel pluimvee wordt gehouden. Maar het is wel toegestaan als het transport gebeurt volgens een goedgekeurd hygiëneprotocol.

Vervoer en het aanwenden van mest is verboden.

Al deze verboden gelden voor het vervoer van en naar bedrijven in het beschermings- en toezichtsgebied. Doorgaand vervoer van (pluim)vee, eieren, sperma, melk en mest door het beschermings- en toezichtsgebied is toegestaan indien in die gebieden niet wordt gestopt.

Bezoekverbod pluimveebedrijven

Naast de vervoersmaatregelen geldt ook een bezoekverbod van pluimveebedrijven. Uitgezonderd van dit verbod is het bezoek dat noodzakelijk is in het kader van diergezondheid, dierenwelzijn of gezondheid van personen in de stal. Het bezoek moet weer voldoen aan een goedgekeurd hygiëneprotocol en moet worden geregistreerd.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal