Boerderij: Nieuwe besmetting vogelgriep eendenbedrijf Biddinghuizen

01-12-2016
In Biddinghuizen is donderdag bij een tweede vleeseendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een H5-type. Een nadere typering wordt onderzocht.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, gaat de NVWA dit bedrijf donderdagmiddag ruimen. In totaal gaat het om circa 8.500 vleeseenden.

Binnen 3-kilometerzone eerder besmet bedrijf

Het nu getroffen bedrijf ligt in de 3-kilometerzone van het afgelopen zaterdag besmet verklaarde eendenbedrijf in Biddinghuizen.

In het gebied van 1 kilometer rondom het donderdag besmet verklaarde bedrijf liggen geen andere bedrijven. In het gebied van 3 kilometer rondom dit bedrijf ligt nog een ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Nieuwe 10-kilometerzone met vervoersverbod

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft per direct een vervoersverbod voor pluimvee afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het getroffen bedrijf. Dit gebied overlapt voor een groot deel met het zaterdag ingestelde gebied rondom Biddinghuizen waar dit vervoersverbod al van kracht was.

Dit vervoersverbod heeft betrekking op onder andere pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle eerder genomen landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht.

Nieuwe H5N8-besmetting op Duits bedrijf

In Meckelenburg-Voor-Pommeren is voor de 10e keer een pluimveestapel getroffen door H5N8. Ditmaal betreft het volgens het landbouwministerie in Schwerin een bedrijfje met 300 kippen, eenden en ganzen in Neukloster in deze Duitse deelstaat.

Ook laagpathogeen H5-virus gevonden

Los van de door H5N8 getroffen bedrijven zijn ook twee pluimveebedrijven besmet geraakt met het laagpathogene H5-virus.

In heel Meckelenburg-Voor-Pommeren worden nog steeds dode wilde vogels positief getest. Daaruit valt af te leiden dat de virussen nog steeds in opmars zijn, waarschuwt het ministerie.

Lees meer over vogelgriep in het dossier
 
 
 

Inloggen op de ledenportal