Pluimveeweb: 'Veel extra telefoontjes vanwege vogelgriep'

06-12-2016

Dierenartsen en de Gezondheidsdienst voor Dieren kregen de afgelopen tijd veel telefoontjes van pluimveehouders met zieke dieren. Ook vonden er meer secties plaats op pluimvee dan anders.

Dat vertelt Alex Spieker, beleidsmedewerker diergezondheid van Avined. „Vanwege de dreiging van vogelgriep zijn pluimveehouders nu extra alert en bellen ze eerder dan anders hun dierenarts. Ook laten ze eerder hun dieren testen.” Spieker vindt dit een goede zaak. „Wij wijzen pluimveehouders er nu juist op bij geringste twijfel hun dierenarts te bellen.”

Veel geruchten

„Een nadeel is dat - wanneer teams uitrukken om pluimvee te testen op de aanwezigheid van vogelgriep - er geruchten naar buiten komen dat er vogelgriep op een bedrijf heerst, terwijl dat in veel gevallen niet zo is.”

„In de eendensector zijn er nu bijvoorbeeld veel problemen met Riemerella. De verschijnselen van deze infectie zijn vergelijkbaar met E. Coli. Veel eendenhouders laten hun dieren daardoor onderzoeken op de aanwezigheid van vogelgriep terwijl het om Riemerella gaat.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal