Boerderij: 'Hygiƫne op enkel pluimveebedrijf onvoldoende'

06-12-2016
Pluimveeorganisatie Avined zegt signalen van erfbetreders te krijgen dat op enkele pluimveebedrijven hygiëne onvoldoende in acht wordt genomen.

De meldingen, met name afkomstig van veevoerleveranciers, concentreren zich op twee punten: loslopende kippen op het erf en rondom voersilo’s en ongediertebestrijding die niet op orde is.

Incidenten

Het gaat om incidenten, benadrukt Alex Spieker, beleidsmedewerker diergezondheid bij Avined. Het gros van de pluimveehouders is zeer accuraat in het opvolgen van de hygiënemaatregelen, die opgeschroefd zijn vanwege de vogelgriep. Desondanks noemt Avined dergelijke situaties absoluut onacceptabel in tijden van hoge dreiging. Spieker wijst op uitspraken van epidemioloog Armin Elbers in Boerderij, die benadrukte dat zelfs als minder dan 1% van de pluimveebedrijven de verdedigingslinie niet op orde heeft, je het toch hebt over 10 tot 15 potentiële uitbraken.

Plan van aanpak

Avined heeft een plan van aanpak neergelegd bij het ministerie van Economische Zaken, om gericht in gesprek te gaan met bedrijven waarover twijfels bestaan over de hygiënestatus. Bijvoorbeeld doordat zij nog geen hygiënescan hebben ingevuld, of daar laag op gescoord hebben. Daar wil de organisatie via een gesprek aan de keukentafel (zonder verder het bedrijf te betreden) of telefonisch indien gewenst, met de pluimveehouder een aantal kritische zaken langslopen en gericht meedenken over praktische oplossingen voor zwakke plekken in de specifieke bedrijfssituatie.

'Spreek elkaar aan bij onverantwoorde omstandigheden'

Indien het ministerie de aanpak toevoegt aan de ingestelde maatregelen, zou dit ook bij bedrijven gedaan kunnen worden die niet aangesloten zijn bij kwaliteitssysteem IKB.

Avined roept daarnaast zowel veehouders als erfbetreders op elkaar aan te spreken op onverantwoorde omstandigheden en alle hygiënemaatregelen strikt na te leven.

5 maatregelen om het risico op insleep van vogelgriep te voorkomen:

  • Zorgvuldig en hygienisch werken wanneer containers van buiten naar binnen worden gebracht. Denk aan vooraf gereinigd en ontsmet erf.
  • Breng niets met strooisel naar binnen. Let op waar het strooisel is opgeslagen en is de ondergrond schoon voordat het strooisel gestort wordt.
  • Zorg voor schoon en ontsmet bedrijfsterrein.
  • Zorg voor gereinigde materialen voordat ze de stal ingaan.
  • Bezoek voor de erfafscheiding laten parkeren en vrachtwagens alleen met gereinigde wielen en wielkasten op en van het erf laten gaan.
 
 
 

Inloggen op de ledenportal