Pluimveeweb: Behoefte aan insectenkweek voor eiwit in diervoeding

12-12-2016

In Nederland is sprake van een groeiende behoefte aan eiwitten voor diervoeding. Hierin kan worden voorzien door in eigen land insecten te kweken als alternatief voor de import van soja en vismeel.

Als slechts één procent van de eiwitbehoefte voor biggen, jonge kippen en vissen wordt ingevuld met insecteneiwitten levert dit een markt op met een waarde van 200 tot 300 miljoen euro, en op termijn enkele honderden arbeidsplaatsen. Nederland biedt hierbij een goed perspectief vanwege het hoge opleidingsniveau en de goede infrastructuur. Dat concluderen ABN Amro en de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) in het rapport ‘Insectenkweek: kleine sector, grote kansen’, dat vorige week is gepubliceerd.

Kleinschalige markt
In Europa ontwikkelt zich een interessante markt voor insectenkwekers, vooral voor diervoeding. Insecteneiwitten vormen een goed alternatief voor eiwitbronnen als soja en vismeel. Insectenkwekers die hiervan willen profiteren, moeten hun productievolume laten groeien. ABN AMRO denkt dat er vooral kansen liggen door te laten zien dat insecten toegevoegde waarde kunnen hebben voor de prestaties en gezondheid van vis, kip of varken.

De Nederlandse insectenkwekerij is nu nog kleinschalig en er zijn ongeveer 25 bedrijven actief. De schatting is dat in Nederland 500 ton insecten worden geproduceerd met een totale omzet tussen 3 en 7 miljoen euro.

In Europa worden nu relatief kleine volumes insecteneiwit tegen een relatief hoge prijs geproduceerd. Uit een rekenvoorbeeld blijkt dat als één procent van het totale volume in Nederlands vleeskuikenvoer door insecteneiwit wordt vervangen, dit een vraag van 70.000 ton insecteneiwit per jaar oplevert.

Insecten in leghennenvoer

Leghennenhouders Léon en Wilco Jansen uit het Zeeuwse Schore zijn in februari van dit jaar met een tweede proef gestart met 500 witte hennen, die voer krijgen waar alle soja in is vervangen door levende insectenlarven. De leghennenhouders beuren daardoor een hogere eierprijs voor hun eieren, het zogenaamde ‘Oerei’. „Door zelf insecten te gaan kweken, willen we in de nabije toekomst 20 procent van het voer zelf maken”, zei Léon Jansen in februari van dit jaar tegen Pluimveeweb.nl.

Tekst:Ruben van Boekel

 
 

Inloggen op de ledenportal