Pluimveeweb: Legpluimveebedrijf met AI in Abbega geruimd

14-12-2016

De 63.000 kippen van maatschap Smit-Hazenberg aan de Moarrawei in Abbega zijn woensdagochtend 14 december geruimd vanwege H5N8 besmetting.

De operatie moest zo snel mogelijk plaatsvinden, zegt Benno Bruggink, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). „Dan heeft de eigenaar snel kans zijn stal te herbevolken. Maar dat gaat wel een maand of drie duren”, aldus Bruggink.

Schade
De maatschap krijgt een vergoeding voor de gedode dieren, maar niet voor het feit dat de stal nu leegstaat. Bruggink: „Dat heeft te maken met het eigen risico. De vervolgschade komt voor de rekening van de eigenaar.”

De oorzaak van de vogelgriep op het legpluimveebedrijf is nog niet bekend. „Er zitten veel watervogels in de buurt, dat zou een oorzaak kunnen zijn. Of ongedierte. Maar dat is nog niet duidelijk”, zegt Bruggink.

In een straal van drie kilometer rond het bedrijf bevinden zich geen andere pluimveehouders. Daarom blijven de ruimingen beperkt tot het bedrijf in Abbega.

In een straal van 10 kilometer rond het bedrijf bevinden zich elf andere bedrijven met pluimvee. Voor hen geldt de komende dagen een vervoersverbod. Er mogen geen dieren, eieren, mest en gebruikt strooisel worden aan- en afgevoerd.

Het is de eerste besmetting op een bedrijf in Friesland. De afgelopen dagen zijn in de natuur al ruim duizend kadavers opgeruimd van vogels die zijn bezweken aan de vogelgriep. Eerder werden bij drie bedrijven in Biddinghuizen en een bedrijf in Ermelo duizenden vleeseenden geruimd.

„De hele pluimveesector staat nu op scherp. Zodra er iets loos is, wordt de dierenarts ingeschakeld en als het om vogelgriep gaat, staan wij als NVWA klaar om te helpen.”

Bekijk hier een filmpje over het ruimen van het bedrijf.

Tekst:Monique van Loon / Leeuwarder Courant

 
 

Inloggen op de ledenportal