Pluimveeweb: EU staat gebruik van insecten in pluimveevoer niet toe

15-12-2016

De EU staat voorlopig het gebruik van insecten in veevoer voor pluimvee en varkens nog niet toe. Wel keurde het EU Comité voor Planten, Dieren, Voedsel en Diervoeders (SCoPAFF) toepassing van insecten als grondstof voor voer in de aquacultuur goed.

De EU is met dit besluit, dat deze week genomen werd, een stap dichterbij gekomen om insecten te gebruiken in veevoer. Hoewel de beslissing werd toegejuicht, is er ook onvrede dat de EU niet tot een verdergaande besluit is gekomen.

Voedselzekerheid
Een van de criticasters is het bedrijf AgriProtein. De ‘s werelds grootste ‘vliegenboer’. Het bedrijf erkent dat er een grote stap is gemaakt om insecten als een ‘normale’ grondstof in veevoer te gebruiken en tevens voor een beter milieu en voedselzekerheid.

Het besluit brengt insect eiwit in de hoofdstroom van de ingrediënten toegestaan in diervoeding en is een grote stap voorwaarts voor het milieu en voor de mondiale voedselzekerheid.

Voedselafval
Als de regelgeving ook voor varkens en pluimvee zou gelden, zou dit een nog positiever effect hebben op milieu en voedselzekerheid, vindt AgriProtein. Een ander punt van kritiek is dat er nog steeds geen voedselafval gebruikt mag worden als voedselbron voor insecten, waardoor er nauwelijks effect is op het duurzaam recyclen van de Europese afvalberg.

Huisdieren
Insecten zijn een natuurlijke bron van eiwitten voor alle monogastrische (eenmagige) dieren, zoals pluimvee en varkens. Overigens mag er in de EU al gebruik worden gemaakt van insecteneiwitten in voedsel voor huisdieren, wanneer de insecten zijn gekweekt op zogenaamd ‘pre-consumptie’ plantaardig afval.

AgriProtein pleit daarom dat de EU de volgende logische stap neemt, dat insecteneiwit het groene licht krijgt als voer voor alle niet-herkauwers en dat ook het ‘post-consumptie’ of voedselafval gebruikt mag worden als voedingsbron voor insecten.

Tekst:Reinout Burgers

 
 

Inloggen op de ledenportal