Boerderij: EP wil snel in gesprek met Hogan over uitloopei

25-01-2017
Het Europees Parlement wil op korte termijn in gesprek met Eurocommissaris Phil Hogan over het probleem dat kan ontstaan rondom de status van vrije uitloopeieren en de ophokplicht.

Pluimveehouders met vrije uitloophennen dreigen hun status te verliezen als ze langer dan twaalf weken hun dieren ophokken, waardoor ze de eieren goedkoper als scharreleieren moeten afzetten. Deze twaalf weken ophokplicht lopen op 1 februari op.

Europarlementariërs Annie Schreijer (CDA), Jan Huitema (VVD) en Bas Belder (SGP) vroegen de Europese Commissie met een oplossing te komen.

Regionale maatregelen

De Europese Commissie zegt dat Eurocommissaris Hogan op verzoek van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) al aan het kijken is naar een oplossing. "Maar we moeten niet vergeten dat de ophokplicht regionale maatregelen zijn, en dat er ook veel regio's zijn waar pluimveehouders met vrije uitloopkippen wel gewoon kunnen produceren. We moeten rekening houden met de interne markt", zegt een woordvoerder van de Commissie.

Het Britse parlementslid James Nickolson van de conservatieven vreest dat pluimveehouders zonder passende oplossing hun deuren open zullen zetten, waarmee het risico op infectie met vogelgriep wordt vergroot.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal